2018-04-27 96 浏览
看了某生果日报的介绍,感觉不错,便约了朋友到来试试这个台湾风味的一人一锅打边炉。平日晚上八点多来到,食客并不多,拣了墙边的一张四人枱,两个人坐四人枱很濶落主要有八款锅拣,仲有啲小食,台式饮品等,简简单单,好快就决定到食咩,快快落单先枱上有辣酱,蒜蓉,豉油等,但基本上个汤底都已经够哂正,完全无用过啲酱料。蜂蜜绿茶($26)&盆栽奶茶($30)除了点左一人一锅,仲点左一人一杯饮品,大大杯够冰冻。自己点左蜂蜜绿茶,微甜同好香蜂蜜味,好饮。朋友点左盆栽奶茶,贪佢得意㖞,上层系朱古力饼碎,厚厚奶泡,再加上滑滑嘅奶茶,甜度适中,几正。用上呢种加腊去烧的锅,基本上都好快滚,大约半小时左右,啲腊烧完就自动熄火,如果觉得唔够热,可以叫店员再加腊的。黑麻油鸡锅($118)朋友点了黑麻油鸡锅,一开盖好香麻油味呀!卖相也很不错,满满一锅咩都有啲咁啦。汤底香浓,味鲜不死咸,好好味饮左好多这个豆皮很得意,长条形有咬口,又真系有豆味,其实系火锅店成日见,但从来无点过来试,哈哈,原来几好味的。鸡脾肉入哂味,无骨无脂肪,啖啖肉正㖞。还有米血糕,又系听得多但未试过,烟烟韧韧似糯米饭?吸饱汤汁几正㖞。其余配料仲有玉子豆腐,

蜂蜜绿茶($26)&盆栽奶茶($30)
黑麻油鸡锅($118)

鸡脾肉入哂味,无骨无脂肪,啖啖肉正㖞。
还有米血糕,又系听得多但未试过,烟烟韧韧似糯米饭?吸饱汤汁几正㖞。其余配料仲有玉子豆腐,娃娃菜,金菇等。虽然大大锅,但无淀粉质咁济,饱是很饱,但仲好似差咁啲咁,如果有个白饭送就正了。
药膳羊肉锅($118)
自己点了药膳羊肉锅,见到有羊即刻唔考虑其他啦,钟意食羊肉嘛,平时大大锅一齐打边炉又唔好意思叫,因为唔系人人接受羊肉的酥味
而加独食一锅就点咩都得啦。药膳汤底也是超级香,浓浓的药材味,劲正又系饮哂啲汤咁济。
好丰富的锅,咩都有少少,真系少少㗎咋好珍贵,淮山片爽口,但全锅只有一片

鲜菇香味的贡丸,都系得一粒

羊肉片则十分慷慨,有成十片,浓浓的羊肉味,有咬口不油腻,劲正!其余仲有鲜冬菇两只,豆角两条,炸枝竹三片,蚬两只,粟米一旧,玉子豆腐,鸣门卷,金菇,萝卜同娃娃菜,还有粉丝,吸了药膳汤超正,好好味呀。感觉上我选的这锅比较丰富同饱肚
但口味各有所好,喜欢吃就好。

下次要试臭臭锅同酸鱼锅!麻辣锅同四物锅都好想试!哗,三心两意添
2018-04-26