2024-06-22 134 浏览
Weekend同啲朋友去铜锣湾行街,行到五六点就揾餐厅医肚,早两日先食完西餐,所以今日就想食返啲台式嘢。行去渣甸坊就见到呢间餐厅真系开正我胃口。见到入边坐满晒人就知道一定冇伏。我朋友话想食多啲小食,所以就叫咗台式蒜片香肠,炸鱿鱼。我就叫咗个红葱油鸡肉便当加个烫青菜。第一个上嘅系蒜片香肠,份量都算多,起码有三条切开开咗,识落10分惹味,本身有酸盐加埋蒜片同埋一啲炸咗嘅葱,食完一旧又一旧。食食吓醒起冇嗌嘢饮,就再加多咗个爱玉芒果绿茶。然后好快我嘅便当同埋青菜都上咗,个便当好丰富,有鸡肉,芽菜,薯仔,半只卤蛋,仲有少量嘅瓜。先讲个鸡肉,肉质唔错,唔会谐霎霎,配上红葱油酱,味道好够。佢个薯仔同埋芽菜,本身都系微微有咸味,配埋个鸡一齐食就唔会咁寡。饭嘅份量好足够,个菜亦都唔系白烚冇味。总括嚟讲成个便当质素颇高,比起平时就咁嗌嘅台湾饭类,加多咗啲层次同埋口感。个青菜应该系油盐水浸,食落仲系好爽,配少量嘅酱油,可以喺浓味嘅嘢入边refresh一下。个鱿鱼一上卖相已经10分吸引,佢大部份都系鱿鱼须,少量嘅鱿鱼粒。佢个炸粉条配得好好,唔会皮还皮鱿鱼还鱿鱼。食物亦都10分香口,系真系脆嘅而唔系淋咗嘅炸皮。

个鱿鱼一上卖相已经10分吸引,佢大部份都系鱿鱼须,少量嘅鱿鱼粒。佢个炸粉条配得好好,唔会皮还皮鱿鱼还鱿鱼。食物亦都10分香口,系真系脆嘅而唔系淋咗嘅炸皮。个人感觉而言,呢个简直系全日嘅亮点。

食咗咁多嘢,配返个芒果绿茶,芒果味唔会太抢,饮咗芒果味嘅时候同时亦都有绿茶味。加啲爱玉有啲咬口,亦都好正。

呢间餐厅真系冇失礼,正餐又得,小食又掂,啱晒两三个人想食唔同嘅嘢可以一间餐厅搞掂晒。下次同男朋友行开街,如果佢肚饿唔肚饿,又可以返返嚟呢间餐厅再食!