《而打渌卤汁拌粉 - 青衣》逢星期一二都固定要黎青衣呢边做野,所以多左时间黎呢边揾野食🤭今次同事就带左我黎青衣城呢边食台式野,一入到商场就已经闻到香喷喷既卤水味,正正子😋我同同事各自叫左一个粉、小食,饮品同糖水share 食,呢度竟然有卖麦仔茶好surprise 呢💁🏻‍♀️脆香盐酥鸡刚刚炸起嘅盐酥鸡好香脆香口,我面落左好台式既椒盐同埋落左好多芝麻喺面,鸡肉咬起上黎鲜嫩有肉汁,令人怀念去台湾夜市扫街既日子呢🥰💁🏻‍♀️三丝伴冷面🍜同事话佢一向食开三丝伴冷面,因为入面既配料都几多而且份量足够,食一个够顶成个下午,肉眼见到既配料有猪耳、粟米笋、青瓜丝、香葱等食材,入口有多重嘅口感,带有少少麻油香同猪耳既卤水香👍🏻十分唔错,另外个餐仲有配埋一客凉拌椰菜花添,食落都几香口架💁🏻‍♀️古早厚切腩肉配葱油卤汁拌粉见到有台式卤味,我就梗系食呢样啦😋今次试左佢个厚切腩肉配葱油拌粉,就算喺台湾我都好钟意食葱油拌面🥰呢度仲加咗卤水汁,食落更加浓味,所有嘅精华都沉晒喺底所以要搅匀先食,佢个口切腩肉煮到劲淋劲入味,唔会觉得有肥腻感之余仲食到个卤水汁嘅甜味👍🏻我听店员讲佢哋系用咗台湾好有名嘅卤水汁制作,希望做到同台湾
《而打渌卤汁拌粉 - 青衣》

💁🏻‍♀️脆香盐酥鸡

💁🏻‍♀️三丝伴冷面🍜

💁🏻‍♀️古早厚切腩肉配葱油卤汁拌粉

见到有台式卤味,我就梗系食呢样啦😋今次试左佢个厚切腩肉配葱油拌粉,就算喺台湾我都好钟意食葱油拌面🥰呢度仲加咗卤水汁,食落更加浓味,所有嘅精华都沉晒喺底所以要搅匀先食,佢个口切腩肉煮到劲淋劲入味,唔会觉得有肥腻感之余仲食到个卤水汁嘅甜味👍🏻我听店员讲佢哋系用咗台湾好有名嘅卤水汁制作,希望做到同台湾嘅食店一样风味

💁🏻‍♀️黑糖姜母仙草

甜品我哋拣咗黑糖姜母仙草,食落唔会太甜带点清凉,当日我哋行到身水身汗,食完啲热嘢之后食埋个冰冻甜品好爽😄仙草冻都几滑溜,作为餐后甜品一流
2023-06-06
  • 葱油卤汁拌面