2019-02-12
农历年假,虽然话有多人去咗外地旅游,但系,其实周围都系好多人,因为有好多内地同胞和外国人来了香港,感受香港过年的气氛。今日下昼去咗荃湾路德围𠮶头扫街,𠮶头出晒名多嘢食、多嘢饮,仲可以见识一下两档豆腐花如何贱卖吸引游人排长龙添。我哋当然唔会同佢哋癫,浪费宝贵时间去排队食豆腐花。梗系去隔篱档台式饮品店饮好嘢啦。呢度有好多款台式饮品,冻热都有,即叫即制。一次过买咗三杯,分别系少冰少甜的黑糖波霸鲜奶和大甲芋头鲜奶,同埋热的金桔柠檬。急不及待要饮。【大甲芋头鲜奶】香芋味好特出,加埋香滑鲜奶,口感好滑,口腔充满牛奶和芋头味。【黑糖波霸鲜奶】呢杯系招牌货,唔饮唔得。个颜色好靓,系时下好流行𠮶种虎纹。虽然系少甜,但饮落都好黑糖味,甜度比一般的白砂糖更甜,但系多一重香甜味的。仲有,底下啲珠珠烟烟韧韧好正。【金桔柠檬】呢杯系专登外卖俾老豆饮的,因为佢呢轮有啲咳。饮呢杯金桔柠檬可以帮助佢清下喉咙开下声。佢饮咗之后,话金桔味超重。我解释,梗系啦,我亲眼见住个职员新鲜榨咗好多桔仔来冲呢杯嘢,绝对系真材实料,所以老豆把声已刻开番。下次,我喉咙唔舒服都要来呢度买番杯饮下,好过去买凉茶饮。
急不及待要饮。
【大甲芋头鲜奶】
【黑糖波霸鲜奶】
【金桔柠檬】
下次,我喉咙唔舒服都要来呢度买番杯饮下,好过去买凉茶饮。