2022-10-22
由于太想去旅行嘅关系,今日我哋决定食台湾火锅!暂时解决一下,想去台湾之情!今日去咗东港城做嘢,见到应该系新开左呢间台式火锅店,所以同朋友来试试佢其实喺门口都睇到个餐牌,见到佢每个套餐选择嘅嘢食都几多,亦都一共有八款汤底俾你选择,整体感觉都唔错,价钱又唔算贵,所以就想试试佢安排咗入座之后,我就梗系行一行个场,睇吓有咩特别,同埋夹啲配料返去个位度啦!大家眼前见到嘅系自助任食嘅配料区,都真系几多选择,讲紧起码有20款配料可以自由领取,包括大量蔬菜及丸子等等,同时佢呢啲区域嘅卫生情况都做得好好,感觉非常干净,值得加分行过少少,就有呢个台湾地道特色小食区,大家见到呢啲熟食都放得唔错,有热灯热住,当中包括煎饺及盐酥鸡等等,右边更加有台湾经常见到嘅台湾肠及卤味提供添!净系睇呢个位,感觉就好似去咗台湾咁啦再行过隔离,就有呢个酱汁区,同样地都有几多选择,而且一样,佢呢啲位置嘅卫生都做得好好,唔会觉得有好凌乱的感觉,而且酱料供应嘅份量都几多,唔会令你觉得好似好污糟,或者好稀少咁饮品方面,全部都系无酒精饮品,有支装有樽装,亦都有汽水,唔甜嘅就有茶,虽然选择唔算好多,但系一定有一款啱,所以都OK喺自助任食配料
喺自助任食配料区,我哋就拎咗呢一啲食物返嚟,选择都真系几多,而且全部感觉都干净新鲜,虽然只系一啲普通嘅食物,可能平时屋企打边炉都会买来食,但系可能就系食开呢啲嘢,所以呢度有得选择,都会拎少少嚟食
除咗打边炉嘅配料,头先讲过,一啲熟悉,都非常吸引,有台湾小食,甚至乎连甜品都有,大家见到嘅,分别有台式煎饺,炸芋圆波波,皮蛋豆腐冷盘,台湾香肠等等
不过我认为最出色嘅,就系盐酥鸡!确实非常有惊喜,炸到外脆内软,入面仲有肉汁!完全可以媲美出面几十蚊一袋嘅盐酥鸡,甚至乎系有台湾嘅味道,确实非常出色!
汤底嚟到啦,我哋拣咗个比较温和啲,但系又好吸引嘅美白凝肤牛乳锅!就算男人都要美白,所以我哋拣咗佢,哈哈
如果以唔辣嘅汤底来讲,呢个汤底真系食得好舒服,佢比起清汤更加有味道,少少牛奶味,带有少少杞子及金针菇作配料,基本上食乜嘢食材都配合
牛肉猪肉方面,绝对唔会担心,因为呢个餐,有一定嘅质素,例如,最吸引,甚至乎连只碟都比较特别嘅,位于中间位置嘅牛肉就系澳洲黑毛牛肩胛肉,即系呢个餐嘅主打牛肉之一,大家可以见到佢脂肪同肉既比例非常平均,雪花分布非常靓,就算其他款嘅牛肉猪肉,望到都系非常新鲜的
呢排就系澳洲黑毛牛肩胛肉!大家见到就算整熟咗之后,仍然非常大块,见到肉质同脂肪比例非常好,两者都唔会过多,而且煮完之后,仍然仲有咁嘅大细,确实非常出色,食落,牛味亦都非常出众,而且一啲都唔韧,非常好
意想不到嘅系,海虾同埋海斑片呢啲都系任食嘅,但系海虾真系出奇地新鲜,整熟之后,完全食到虾既鲜味,虾肉爽口弹牙,配合埋我哋拣呢个牛乳汤底,味道真系非常好,非常有惊喜
最后要俾埋大家睇既系其他同样都系任食嘅配料,例如炸鱼皮,鱼皮饺,响铃及鸭血等等,除咗选择多啲之外,所有食材都几新鲜,确实值得一赞