2018-08-29 108 浏览
荃湾大辉雄中心一向食肆临立,今日同朋友试一间叫台式养心火锅店,朋友话呢度装修古式古香同汤底已经够特别。入到去果然无介绍错,店铺有很多同花屏风,互相重叠,井井有条,互相交错,形成厢房,啱哂六至七人朋友,可以自成一角,私隐度高。讲反个汤汤底,全部都好似好补身。我地就拣咗宁神养心锅$160 ,以川芎、天麻、当归、鲜鱼、猪肉、鲜鸡熬成、药材味浓但味道甘甜,啱哂想进补朋友。火锅配料送来前,我们都抢著喝汤,汤底落足料熬制,几款汤都可以在打边炉之前都可以先品尝饮用。肉类及菜十分新鲜不在话下,手工丸类更加是弹牙美味。叫咗一份贡丸、特别的黑松露虾丸,极品水饺及炸芋头片,芋头粉度好正,入口即融。我地叫左一份霜降肉眼肥牛,肥瘦适中。当然仲有蔬菜拼盘同鸭血啦最后仲有汤水芋圆送㖭,我地已经决定咗下次再黎,测试其他汤底,我地仲发现原来七点半前埋单有半价优惠。

讲反个汤汤底,全部都好似好补身。

我地叫左一份霜降肉眼肥牛,肥瘦适中。

当然仲有蔬菜拼盘同鸭血啦