2021-06-04
如果你喺中环行过呢条街,可能你会忽略左呢一间装修朴素嘅小店,佢以绿白色为主调,简约有型。原来喺香港都有几间分店,主打台式美食。今日系Green Day,中午嘅时分只系食咗沙律菜。夜晚梗系要食饱肚啲啦,而且最饱肚嘅梗系中国人最钟意嘅米饭。葱油猪扒饭成碗饭上面铺满晒葱油,见到都开胃。平时食烧味先会有葱油嘅,今日大满足真系净系捞白饭都好好味。佢嘅葱油一啲都唔油腻,相反啲葱油已经炸焗到好香口。你睇佢嘅猪扒,炸完入边嘅肉都系嫩滑多汁,而且外层嘅浆超薄,脆而不油!卤肉蛋饭哗佢嘅卤肉超级入味,而且系五花腩咁,一层油一层肉,特别滑口惹味,油脂已经充分被卤咗出嚟,肉吸收晒卤水嘅精华味道,真系一份简单窝心家嘅味道!简单嘅两碗饭都充分体验到餐厅嘅用心,而且食饭特别有家嘅感觉,特别温饱!
葱油猪扒饭
卤肉蛋饭