2019-05-06
临近母亲节,当然要孝敬下妈妈带佢去饮茶原来圆山除左台湾菜,午市仲有茶饮咖~除左虾饺烧卖牛肉球等港式必点既点心外,仲有凤梨酥、胡椒饼呢啲充满台湾风味既小食先黎个前菜——台式肉松皮蛋豆腐。冰冻既豆腐质感偏结实爽口,皮蛋中心呈流心,拌以松脆咸酥既肉松食别有一番风味。于我而言一间茶楼有无水准,首要系睇肠粉,粉浆调配、粉皮厚度、蒸煮时间都好考功夫。呢度既肠粉厚薄适中,口感软糯略带烟韧,内馅既蜜饯叉烧丰富蜜甜。招牌叉烧包上枱仍然温热,外皮松脆香口。内里有粒粒蜜饯叉烧,酱汁腌得浓郁惹味,必点溜沙包同样出色,奶皇馅非常饱满,入口充满蛋黄既咸香同细微颗粒,唔同外面食果啲咁稀。虾饺皮薄馅靓,粉糯带米香既外皮包住两大只既鲜虾,鲜甜爽弹。猪肉同香菇拌匀而成既烧卖,爽滑有咬口,唔似一般烧卖咁又湿又淋。抄手精萃在于个酱料,呢度既辣酱同时带香辣同蒜香,食落更香更惹味。必食胡椒饼!!!真系食到真·台湾风味外层好松化,厚薄恰好不油腻,里面既猪肉馅好绵,咸中带甜,又带有浓烈既胡椒香,除左好味谂唔到其他形容词临尾整多个甜品,我地点左好多食评推荐既红荳椰汁糕,果然无令人失望。糕点又爽又Q弹,椰汁香甜可口,红豆大颗蜜甜,食落冰
招牌叉烧包上枱仍然温热,外皮松脆香口。
内里有粒粒蜜饯叉烧,酱汁腌得浓郁惹味,必点
虾饺皮薄馅靓,粉糯带米香既外皮包住两大只既鲜虾,鲜甜爽弹。
糕点又爽又Q弹,椰汁香甜可口,红豆大颗蜜甜,食落冰冰凉凉好舒胃,食落每一啖都系满足