2021-12-01 934 浏览
今日去咗大埔行街,行完街就去揾朋友,差不多晚饭时间,肚子有点饿,走咗去买外卖去朋友家进食,经过这间店舖是买台湾美食,因为疫情关系,已经好耐冇去台湾旅行,为咗满足下自己对台湾美食的欲望,就决定今晚食台式美食,佢哋餐牌选择都不少,最重要佢系有晚餐set平均都系$70左右一个小食,卤肉饭,样样台湾风味,好似好正样样都想食呀,但见佢主打应该系卤肉饭所以我哋都叫返个,试试佢,招牌肉操饭果然好好味,我哋分别买咗负责猪扒肉操饭,味道够,就啱啱好,送饭一流,好味道,仲有半只卤水蛋,鸡蛋带有少少咸味做到好入味猪扒炸得金黄食,食一口,猪扒表面炸到卜卜脆,微蕉金黄色,肉质有口感,食落口啖啖肉,加上他自家秘制的酱汁, 十分惹味,酱汁香辣加上白饭一齐食,好味道手撕鸡饭每一淡鸡肉入口嫩滑,食落好清淡,完全冇味精,加埋啲肉碎一齐食更加好味炸猪扒开头怕佢偏柴口,干身,但食落完全唔会,反而觉得佢唔会用好多粉炸而他的白饭是选用珍珠米的每一粒都很圆而且食落口有口感,同平时食开嘅米饭有分别,而肉燥也很好味,猪肉碎又唔会太肥,食到停唔到口,实在太好送饭💕,仲有少少雪菜肉丝喺旁边又系送到饭今餐食得太饱了,价钱仲可以配埋小食叫咗个
今日去咗大埔行街,
行完街就去揾朋友,差不多晚饭时间,肚子有点饿,
走咗去买外卖去朋友家进食,
经过这间店舖是买台湾美食,
就决定今晚食台式美食,
所以我哋都叫返个,
试试佢,招牌肉操饭果然好好味,我哋分别买咗负责猪扒肉操饭,
味道够,
做到好入味
猪扒炸得金黄食,
食一口,猪扒表面炸到卜卜脆,
微蕉金黄色,
肉质有口感,
食落口啖啖肉,
加上他自家秘制的酱汁,
十分惹味,酱汁香辣加上白饭一齐食,
好味道
手撕鸡饭每一淡鸡肉入口嫩滑,食落好清淡,完全冇味精,
加埋啲肉碎
一齐食更加好味
炸猪扒开头怕佢偏柴口,
干身,但食落完全唔会,反而觉得佢唔会用好多粉炸
而他的白饭是选用珍珠米的
每一粒都很圆而且食落口有口感,同平时食开嘅米饭有分别,
而肉燥也很好味,
猪肉碎又唔会太肥,
食到停唔到口,实在太好送饭💕,仲有少少雪菜肉丝喺旁边
又系送到饭
今餐食得太饱了,价钱仲可以配埋小食叫咗个虾肉春卷,咬落非常弹牙,味道又足够
炸到好干身
小朋友最钟意食