2018-12-14
有人话星期三特别难挨,经过两日烦重嘅工作,去到卡住喺中间嘅星期三,仲有两日先到weekend,好难挨。为咗令星期三无咁难挨,我哋两个决定嚟一个「味觉出走」,选咗主打台式火锅嘅将军澳养心殿台式养生锅,边听周杰伦嘅歌,边食台式麻辣火锅,特别有Feel!麻辣锅我哋拣咗台式麻辣锅,刺激一下味蕾。麻辣锅有多种药材同香料,一打开𠮶盖就有阵阵辣椒麻香。最正系锅入面有鸭血同冻豆腐,鸭血细嫩爽滑,冻豆腐就吸晒汤底嘅精华,非常入味。大家嫌鸭血唔够,唔洗担心,麻辣锅底仲奉送鸭血一份,包保你食个够!手工丸类拼盘呢个手工丸类拼盘啱晒我哋呢啲贪心嘅人,一次试晒六款手工丸,包括:鹅肝墨鱼丸、墨鱼丸、虾丸、梅菜猪肉丸、芝士牛肉丸同黑松露虾丸!全部都系人手自家制,入口爽口弹牙。A姐至爱黑松露虾丸,黑松露味香浓,同虾丸好夹;而我就钟意梅菜猪肉丸,口感丰富,梅菜吊起猪肉鲜味,正!御选梅花猪油脂分布适中,肉质鲜嫩,猪味香浓,同麻辣锅底好夹。黑栢叶薄薄一块,煮十秒就啱啱好,爽口弹牙!杂锦蔬菜盘呢个蔬菜盘份量丰富,有粟米、秋葵、菇类同蔬菜,全部都系非常新鲜,清脆爽口。
麻辣锅
手工丸类拼盘
御选梅花猪
油脂分布适中,肉质鲜嫩,猪味香浓,同麻辣锅底好夹。
黑栢叶
薄薄一块,煮十秒就啱啱好,爽口弹牙!
杂锦蔬菜盘