喺北角出发行山前,我哋先揾啲嘢食,平日好少行入内街。呢日发现原来港运城后面都有啲餐厅,其中一间系食台湾嘢️🇹🇼,叫做「铁花村」。香港人对台北一定唔陌生,但对于台湾嘅后花园「台东」就未必,而我之前有幸去过,一直对呢个地方念念不忘。小店正好主打台东主题,好特别,亦令我唤起旅行嘅回忆🧳。店舖面积唔大,座位得廿几个,不过人气超高👏,客如轮转。呢度装修好靓,天花板挂上彩色灯笼,就如铁花村一样🏮;而墙身就用咗地图同明信片作装饰。台湾菜定价相宜,每款食物都系几十蚊内有交易👍,但当然贵过喺当地食。食物即叫即整,卖相吸引,份量合理。香煎排骨饭($50),香煎排骨同饭分开上,🍚米饭用上珍珠米,软硬同湿度适中;呢款饭可以同时试到卤肉饭嘅滋味。由于另配排骨,所以卤肉粒唔多,但都食得到入口即化嘅半肥瘦效果🐷,伴饭食一流,唔太咸、亦唔觉腻。其他配菜仲有半只卤水蛋同两条白菜。另一主角系香煎排骨🍖,餐厅嘅猪扒设有两款煮法,分别系酥炸同香煎。酥炸或许比较常见,但香煎更啱口味,因为食落油份较低,感觉轻盈得多,而且猪扒腌得更入味,肉质亦软淋。台东米苔目($48),米苔目系台东一大特产🍜,面底用上银针粉(老鼠粉),口感又爽又滑
卤肉饭
香煎排骨饭
台东米苔目
台东米苔目($48),米苔目系台东一大特产🍜,面底用上银针粉(老鼠粉),口感又爽又滑溜。汤头渗出浓浓嘅柴鱼同肉燥香气,再加上大量木鱼片同韮菜🐟,好好饮啊。𩠌料包括有卤水蛋、贡丸同萝卜等,还原地道风味。
虾仁煎
虾仁煎($45),虾仁煎类似蚵仔煎,主要分别在于用虾仁取替蚝仔,🦐虾仁大约有五至六只,新鲜爽弹。蛋奄列都几大份,外围富有煎蛋嘅㶶边🍳,而内里就混入木薯粉,所以食落烟韧。虾仁煎仲加入咗九层塔提升香气,配海山酱食好夹。
综合丸汤
综合丸汤($35),每次饮呢个汤都觉得好颓,但又唔知点解会嗌🤣。综合丸汤有三粒丸🍢,分别系贡丸、花枝丸同鱼丸,佢哋无乜特别。我反而钟意个汤带芹菜香,但如果有嗌汤面,我觉得就可以Skip呢个汤。
奶茶芋圆
奶茶芋圆($40),嗌依味可以一次过满足饮嘢同食甜品两个愿望。🥛冻奶茶底又甜又香滑,甜度亦无黑糖咁强。配料几丰富,包括Q弹嘅三色芋圆🍡、富嚼劲嘅珍珠、凉粉同红豆等。
总括嚟讲,呢间台湾食店水准好高,每一样食物都好好味道😋。市面上愈开愈多同类型餐厅,不过铁花村能喺从中突围,加上店员亲切温柔,连呢一点都好似台湾,所以小店值得大家支持💪。
香煎排骨饭
台东米苔目