2023-10-13
今日经过上环见到呢间小店有种温暖既感觉😊白色配上木系嘅装修感觉好简约🤍 店主系一对台港CP👫🏻唔怪得台式口味都好正宗有心思🇹🇼蛋饼主菜同饮品都好值得一试😛 PS见到店内贴左店主由Long D到系香港开店既爱情故事 ✈️感觉好温暖有感动添💞⭐️ 招牌盐酥鸡台式卤肉饭 🍗盐酥鸡调味好有台式风味但系唔会过咸值得一赞🧂卤肉饭肥瘦分明仲有一点半溶的口感🥓带油香但系一D都唔腻🔥⭐️ 卤香炸猪排嘉义鸡肉饭 🍖炸猪排本身用卤汁调味过入晒味好浓郁🐷鸡肉饭坦白讲比起台湾唔少更出色😅 食过好多鸡肉饭都好干好柴🌝 呢度既鸡肉唔肥但系唔会柴👍🏻⭐️ 芋泥肉松芝士台式蛋饼 🥞好回味台式早餐店嘅感觉☀️好在少左一份油腻 咬落每一口都爆晒馅🤤 芋泥加上肉松芝士🍠 绵密嘅口感配上甜咸甜咸既配搭奇妙地好夹🧀⭐️ 厚芋紫米鲜奶 💜饮品特别推呢一杯💞 紫米配上芋泥挂杯嘅Pattern好打卡🌈一啖饮到唔同嘅口感而紫米既甜度好自然🌾 芋头粒浓厚得黎加上牛奶好幼滑🍼⭐️ 柠檬冬瓜茶 🍋一般嘅冬瓜茶通常都会比较甜😚 但系呢度既甜度好顺喉😇 特别配上柠檬嘅清爽点缀一下平衡了甜度💛⭐️ 黑糖珍珠乌龙奶茶 🧋黑糖珍珠入味而且Q度不错🤪 钟意佢特别用咗乌龙
⭐️ 招牌盐酥鸡台式卤肉饭 🍗
⭐️ 卤香炸猪排嘉义鸡肉饭 🍖
⭐️ 芋泥肉松芝士台式蛋饼 🥞
⭐️ 厚芋紫米鲜奶 💜
⭐️ 柠檬冬瓜茶 🍋
⭐️ 黑糖珍珠乌龙奶茶 🧋
黑糖珍珠入味而且Q度不错🤪 钟意佢特别用咗乌龙茶☕️ 茶味回甘度中和了珍珠既甜
⭐️ 黑糖仙草 🍡
仙草口感好滑而且带独特的香味🖤 可以选择珍珠芋圆红豆等唔同嘅配料🫘口感好丰富