2023-06-12
台湾人气火锅店-无老锅🍲铜锣湾同尖沙咀都各有分店🤩今次我就去咗铜锣湾店😆餐厅沿用台湾嘅天灯设计💡环境宽敞,装潢感觉古色古香,非常有feel😛结合现代与时尚嘅饮食观,以『人间仙境桃花源』为意境,从产品、服务、器皿、环境氛围,营造出令人赞叹嘅时尚五感飨宴😍餐厅主打两款汤底-面包豆腐白汤锅🍲同埋无老辣香锅🌶️我试咗招牌鸳鸯锅,可以试到唔同味道嘅汤底😛一次品尝两种风味,挑动味蕾嘅多层次享受🥳面包豆腐白汤锅使用鸡骨、猪大骨、洋葱、青葱、姜、蒜头等优质食材🤩喺沸腾嘅过程中激发出食材原味,保留其美味嘅精华😚造就出具清香回味嘅鲜美汤头🫶🏻最后加入多样中药、香辛料增添汤头回甘嘅韵味☺️无老辣香锅辣香醇厚🌶️风味独特,首取第一阶段中药香辛料熬制后熟成,并同第二阶段中药香辛料造就出无老辣香锅嘅关键口味😎最后以洋葱、青葱、姜、蒜头、鸡骨、猪大骨共同熬煮出嘅清香高汤相结合,层层叠出无老辣香锅独有丰厚美味😋无老锅有多款火锅配料选择🤩我叫咗牛小排拼去骨鸡髀肉🐮🐔可以又食到牛又食到鸡😛肉质新鲜,牛肉有相当重嘅牛味🐄另外仲叫咗黄金豆铃卷、脆脆炸鱼皮同唐生菜🥬两款汤底味道都好浓郁,令配料非常入味😝台湾直送嘅鸭血及面包豆腐都可以
台湾直送嘅鸭血及面包豆腐都可以任食架🥳鸭血嫩滑弹牙,而面包豆腐吸满汤后软绵香浓☺️自助酱料区亦有自家调配嘅酱油、蒜头水、辣椒、香葱、香油、白醋等,仲有白饭盛载添🍚
最后餐厅仲会送上水蜜桃沙冰🍑俾大家解腻添☺️酸酸甜甜好好饮,够晒fresh🌿