2022-10-14
三年无去旅行, 今晚先来个台湾美食之旅. 之后先真正去台湾美食之旅☺️☺️由于我同朋友二个人都唔算非常肚饿, 所以叫左一个Set, 另叫5个小食, 加2杯野饮, 边食边吹水, 享受我地既晚餐😋😋🔸原盅炖汤时菜红烧三宝牛肉定食 (转鸡肉饭)呢个鸡肉饭值得一提, 只系加6蚊就将原来既白饭转为满布滑嫩鸡肉饭, 非常之抵!鸡肉入味量又多, 牛肉三宝之中既红烧牛肉最为吸引, 大大件又入味, 牛肚爽口, 牛筋弹牙, 口感软嫩Q弹, 又能衬出香甜味, 跟set嘅炖汤好足料, 有椰子同鸡, 令味道更浓😃🔸盐酥鸡排完全满足了我喜爱炸物的追求, 够晒酥脆嘅口感, 当中既香味更令我食个不停, 非常之香口惹味😁🔸煎饺子睇起黎平淡同样好有水准, 煎到金黄色, 肉汁丰盈, 又够香脆可口🤓🔸紫菜贡丸汤好多紫菜, 又香又浓稠!值得一试😁🔸萝卜牛肉汤萝卜清甜, 汤清鲜甜,有舒适的味道😊🔸卤水豆腐卤水十足, 够晒入味😌🔸日式红豆抹茶(热)正宗红豆抹茶, 有抹茶既苦涩味之余, 又有红豆既咬口, 甜甜蜜蜜的感觉☺️☺️简单一句, 味道好, 性价比高, 值得再黎😆😆
🔸原盅炖汤时菜红烧三宝牛肉定食 (转鸡肉饭)
🔸盐酥鸡排
🔸煎饺子
🔸紫菜贡丸汤
好多紫菜, 又香又浓稠!值得一试😁
🔸萝卜牛肉汤
萝卜清甜, 汤清鲜甜,有舒适的味道😊
🔸卤水豆腐
卤水十足, 够晒入味😌
🔸日式红豆抹茶(热)
简单一句, 味道好, 性价比高, 值得再黎😆😆