2017-05-11
连续几日假期,今日瞓到自然醒。食过午餐后,同老公悠闲地去铜锣湾行街。行到咁上下,老公话揾间 Coffee Shop 坐下,叹番杯咖啡。上Openrice见咖啡弄大获好评,于是试下呢间由台湾黎嘅人气轻食店。不愧系人气,餐厅门外已有几对年轻人等紧位。大约等左20分钟,先入到去。入面环境好舒服,好 relex 嘅感觉,餐牌亦好多款式俾客人选择。草莓冰淇淋松饼 $60 – 份量好多,4件松饼大大件,做到外面微脆内松软,而且充满蛋香。旁边仲有新鲜士多啤梨,配上浓郁的士多啤梨酱,下面仲有吉士同士多啤梨雪糕垫底,配搭十分好,又不会过甜。冰滴咖啡 (每日数量限定) $60 - 咖啡卖相好精致,用托盘装住一个装住冰滴咖啡嘅小玻璃樽,一个铁壶装糖浆,一个铁壶装鲜奶,仲有一只好特别嘅杯,内有普通冰加一粒咖啡冰,显得冰滴咖啡特别珍贵,因为一杯要用十个钟点滴累积出黎。奶同糖比例可自己调配,咖啡非常香浓,味道亦顺口。海盐焦糖拿铁 $50 - Latte本身系奶嘅份量会比咖啡多,所以饮落奶味比较重,但也有香浓咖啡味同淡淡咸味。侍应教我先饮一啖咖啡,再食一啖Cream。Cream 好幼滑,仲加左焦糖酱,咁饮口感好特别
海盐焦糖拿铁 $50 - Latte本身系奶嘅份量会比咖啡多,所以饮落奶味比较重,但也有香浓咖啡味同淡淡咸味。侍应教我先饮一啖咖啡,再食一啖Cream。Cream 好幼滑,仲加左焦糖酱,咁饮口感好特别,令咖啡更有层次。