便当听落去好似好颓咁,但早前去开沙田,留意到呢间台湾菜装修好靓,坐得几舒服咁🤑见佢开咗一排,今日同朋友一齐系附近做嘢,一于嚟试吓呢间便当🤩 可能因为呢间餐厅主打系便当,堂食嘅客人反而唔系好多,但食嘅过程就见到门口都有几多人嗌外卖😂同朋友一人嗌咗一份地道台湾便当🍱我就拣咗士林盐酥大鸡槌($62),朋友就拣咗万华网烤牛肉($72)🥩士林盐酥大鸡槌一上枱大只到吓亲我😍成只髀上差唔多有我块面咁大🍗 鸡髀炸皮够薄,新鲜炸出嚟热辣辣,好香口,而且好厚肉,加埋椒盐做调味真心够晒惹味🤪 网烤牛肉份量都好多,但未到好惊艳嘅感觉,相比之下就觉得盐酥鸡槌比较出色🤤除咗主菜,每份便当都有啲莲藕、翠玉瓜、小唐菜、煎蛋饼、粟米做配菜,饭量都有差唔多两碗饭😳同朋友都食净好多饭🤣男士唔洗担心唔够饱😛小食 (+$12)就嗌咗梅香脆地瓜,呢个真心有惊喜‼️话说前几日啱啱食完X芋仙,啲地瓜圆唔知点解冇地瓜味有啲失望🥲 呢间嘅蕃薯就好甜好绵密😚而且炸得好香脆,炸皮够薄,真系有台湾夜市扫街小食嘅质素😍台湾凉拌猪耳几爽口唔会太辣😝钟意食猪耳嘅话都可以一战😌跟餐仲会送嘢饮,朋友拣咗杯热金柑橘柠檬茶,首先冇谂过热饮都咁鬼大杯🙈柑橘嘅份

士林盐酥大鸡槌便当
万华网烤牛肉便当

小食 (+$12)就嗌咗梅香脆地瓜,呢个真心有惊喜‼️
梅香脆地瓜
台式凉拌猪耳

跟餐仲会送嘢饮,朋友拣咗杯热金柑橘柠檬茶,首先冇谂过热饮都咁鬼大杯🙈柑橘嘅份量都好多,饮落去似饮紧柠檬橙汁咁甜甜地~我嗌嘅油切绿茶都几香,感觉好似牛X人个种冷泡茶咁🤩食完咁多嘢解吓腻都唔错🍵

总括嚟讲,呢一间主打嘅台式便当都几高质,而且几钟意店面好阔落几好坐🥰如果担心疫情严重,都可以买外卖一试😙
士林盐酥大鸡槌便当
万华网烤牛肉便当