2021-03-25
今日同朋友专登嚟大角咀,想试吓呢间老厝边,原来佢台语系老邻居咁解䆁,我哋大概2点3嚟到,已经系好多人排晒队,我哋大概都等咗15至20分钟就有得入去啦。餐厅以老台湾为主题设计,一解思乡之情。眷村红烧牛筋牛肉面 $70嚟到台湾餐厅当然要试吓牛肉面,红烧牛筋牛肉面汤底香浓带甜,除咗有牛肉味,另外仲有花椒八角香材味。牛肉份量多,牛肉好软熟又嫩身,牛筋炆得好冧,好有骨胶原嘅感觉👍🏻。另外有好多蒽花、腌菜同少少麻辣油,捞埋一齐食更带出牛味。面条有嚼口,可挂汤。豪豪双酱面 $48呢款系拌面,左右分开两种味道,一种系麻酱,一种系麻辣,可以一次过试晒两款口味。麻酱配青瓜丝,麻酱好浓,好香芝麻味,捞面好惹味。麻辣味有肉粒同豆腐粒,有辣味外仲有啲蒜香味。不过净系麻酱会容易饱,捞返啲麻辣酱就balance返。超浓芋泥蛋饼 $38我好想叫佢好耐🤤芋泥同芝士满溢,流晒出嚟。芋泥好幼滑又绵,加埋芝士肉松,馅料好丰富。蛋饼虽然有芋泥,但可能有芝士都系偏咸为主。佢另配一个辣辣哋嘅酱汁,可以减腻。蜂蜜麦仔茶 $21麦茶浓味,茶色为深啡。蜂蜜唔系假甜个种,亦唔会话过甜。蜂蜜柠檬爱玉 (60%糖) $22蜂蜜柠檬酸酸甜甜,我
眷村红烧牛筋牛肉面 $70
豪豪双酱面 $48
超浓芋泥蛋饼 $38
蜂蜜麦仔茶 $21
麦茶浓味,茶色为深啡。蜂蜜唔系假甜个种,亦唔会话过甜。
蜂蜜柠檬爱玉 (60%糖) $22
蜂蜜柠檬酸酸甜甜,我觉得唔需要叫少糖都ok, 因为峰蜜容易入口,加上有柠檬味,都几开胃。