2022-05-11
睇完《月老》之后,突然好挂住台湾🌕,于是就带妈妈去咗呢间观塘嘅楼上台式 cafe ,嚟一个「迷你台湾之旅」!🏡餐厅嘅环境昏暗,装修简朴,墙身画满壁画台湾景点嘅壁画🌅,仲有一幅画满台剧人物嘅粉笔画,而且部分店员仲系台湾人,温柔嘅国语好亲切,✈️真系唤起唔少去台湾旅嘅回忆!menu 除咗美食外,仲加插咗一啲校园小故事💓,睇到好想即刻再刷一次《海派甜心》、《恶作剧之吻》⋯⋯美食方面,呢间餐厅主打台湾地道风味,🍽不过可能迎合香港人口味,所以无咁油腻同重味,😋反而更加啱我胃口!🍜呢个面线真系无改错名,丰富到好「劲爆浮夸」!一碗就有齐卤水大肠、贡丸、花枝丸粒、肉羹条,十级饱肚!当中卤水大肠都几干净无臭腥味,而且弹牙惹味,而面线细滑浓郁,食到好满足!另配嘅大蒜香肠串系两条短短嘅台湾肠同两粒蒜头。🍢一啖咬落条肠就爆出满满嘅咸甜肉汁,干蒜调味下,不但减低油腻感,味道变得唔更香口!🍔呢份 burger 几足料,大过手掌嘅竹炭包夹住生菜、番茄、苹果切片、猪扒同煎蛋,上面仲插住两块饼干𠻹!汉堡无乜酱汁,可以清楚食到每一层嘅清新口感。真系好想知点解叫「黑熊肉」呢!而甘梅番薯条内脆外软🍟,撒上酸甜嘅甘梅粉,醒胃之余
而甘梅番薯条内脆外软🍟,撒上酸甜嘅甘梅粉,醒胃之余,好有夜市小食嘅味道!
🍗食得台湾嘢,咸酥鸡系必叫嘅!呢份咸酥鸡炸得酥脆唔油腻,而且无太重香料味,食完都唔会口渴,可以食多几旧!
🍦呢杯胚芽豆浆好特别,唔算太甜,饮几啖之后,再将阿华田雪条放入去,唔止可以打卡,味道就更有层次!
🧋呢杯珍奶嘅奶味同茶味平衡得啱啱好,珍珠都好有口感呢!