2021-07-14 225 浏览
北角开左好多餐厅,今晚就俾呢间台湾餐厅吸引左,简单装修加灯光招牌,就入咗去食晚餐,环境都几阔落,而且冷气好足,足到坐就来都有啲冻🥶呢度有主食、小食、汤品仲有甜品,俾我可以怀念下台湾嘅特色小食。我哋两个人嗌咗四样嘢食,分别系小巷弄半筋半肉卤肉干拌面、蚵仔煎、起司蛋手抓卷饼、仲有甜品芦荟芋圆仙草冻😋 仲每日叫左杯轻芝士岩盐奶盖茶,先讲个野饮,好似平时啲台式饮品店,好快就已经有,个芝士奶盖好香,唔会好甜,配埋我个抺茶都好好饮。之后主食上菜速度都好快,首先讲吓个面半筋半肉卤肉干拌面,个肉同个筋都整到好林,入口即溶嘅感觉,卤肉干拌面面或面唔错,不过个卤肉再咸啲都可以。起司蛋手抓卷饼系我一样好钟意食嘅台湾小食,佢呢度嘅手抓饼味道都唔错,入面好好菜,口感丰富。我最中意嘅菜式就系呢度嘅蚵仔煎,都有好多只蚵仔,整到好似台湾夜市嘅味道,而且加埋喺上面嘅甜辣酱,令到成件事升华咗,好食!当然唔少得就系甜品啦,本身都好钟意食芋圆,呢度啲芋圆大大粒,有三个唔同口味,加埋啲仙草同芦荟一齐食,口感好正,成件事唔会好甜,啱晒我口味😍整体来讲,喺北角大商场价钱算合理,不过以台湾嘢食来讲就偏贵,饮品同甜品都值得一试,叫主食

轻芝士岩盐奶盖抹茶

小弄巷半筋半肉卤肉干拌面
小弄巷半筋半肉卤肉干拌面

蚵仔煎

芦荟芋圆仙草冻

整体来讲,喺北角大商场价钱算合理,不过以台湾嘢食来讲就偏贵,饮品同甜品都值得一试,叫主食嘅话饮品仲会半价添!
轻芝士岩盐奶盖抹茶
蚵仔煎