2022-07-11 89 浏览
疫情之下冇得飞,几年都去唔到台湾 但又好想食台湾野,所以约朋友黎台食馆食饭,就当自己去咗台湾旅行。 黎之前睇个餐牌,样样野都好想叫黎食但得两个女仔,食唔到太多野。左拣右拣,我拣左麻酱鸡丝拌面,朋友拣左盐酥鸡卤肉拌面台湾拌面呢几年好hit,平时系屋企我都会买d台湾袋装拌面食。呢次系台湾餐厅试下拌面,睇下会不会仲好食D麻酱鸡丝拌面,用料十分足,上面满满一层鸡丝。鸡丝有鸡味,带少少咸味,鸡肉肉质亦十分嫩滑麻酱好香,相信系自家制,香过我系超级市场买既多多声台湾幼面口感有嚼劲,亦好挂汁,同麻酱系天生一对朋友拣左盐酥鸡卤肉拌面,呢款拌面加左少少麻酱,仲有卤肉汁。朋友话估唔到麻酱同卤肉汁味道都好夹,捞面好好味,要我下次一定要试下朋友话盐酥鸡应该系即叫即炸,上碟时仍然非常烫口。炸浆都算薄,但系鸡肉有少少干,可能炸得耐左D野饮我哋叫左两杯冻珍珠奶茶,甜度冰量都适中,不过不失,下次想试下特饮。仲有好多野都想试,下次黎再食过喇
疫情之下冇得飞,几年都去唔到台湾

黎之前睇个餐牌,样样野都好想叫黎食
但得两个女仔,食唔到太多野。

左拣右拣,我拣左麻酱鸡丝拌面,朋友拣左盐酥鸡卤肉拌面

麻酱好香,相信系自家制,香过我系超级市场买既多多声
台湾幼面口感有嚼劲,亦好挂汁,同麻酱系天生一对

仲有好多野都想试,下次黎再食过喇

麻酱鸡丝拌面,盐酥鸡卤肉拌面
2022-07-10