2020-05-16 697 浏览
去左宝琳买电器,就顺便出街揾下边到有好食餐厅啦,呢几个月都冇得出街食好野,真系好闷!衬疫情稳定返少少,就出去食嘢放松下,刺激下经济!入去宝琳买野通常都系新都城揾食。所以留系新都城二期揾,之后发现原来有间台湾食店,叫四季良晨,好耐无去旅行喇系香港食住台湾野顶住先!睇餐牌有面饭,仲有小食同台湾特饮,好吸引!个间店地点系百佳附近,如果你地铁出转左,上电梯入商场再落一层转右就会见到个招牌四季良晨,招牌仲要识发光,真系好易揾到。我地二人等左一阵就可以入去,当时都有吾少人食梗。店内装修简单舒服,好文青,坐位同枱都坐得舒服,有足够安全距离。仲有店员都好小心,为每位入场客人量体温,再俾搓手液你消毒,所以你可以食得好放心。店内仲整左个书墙,有扭蛋机。如果你坐系书旁,仲可以边睇边食。我地睇完餐牌,价钱大众化五十几至七十几几,以晚餐来讲都好好,出面食晚餐有时都超过九十。天气热,我地点左二个汤饭同小食,分别系士林胡椒猪肚汤饭,虫草花杞子猪肚鸡汤饭,仲有椒盐花枝丸同台湾香肠!首先讲下士林胡椒猪肚汤饭,汤胡椒味重,岩哂钟意食辣既朋友仔!如果你想系屋企整,真系好大工程,又要洗又要清个猪肚,所以想饮就不如黎食餐汤饭。

士林胡椒猪肚汤饭
之后个虫草花杞子猪肚鸡汤饭,如果你钟意饮药膳,一定岩你,因为当归突出,饮落去都觉得好补身,饮完个人都暖晒。

咁岩坐住个冷气机风口位,饮完暖左吾少。
虫草花杞子猪肚鸡汤饭

汤入面鸡肉都吾老,汤料都吾少。
加$15仲有2款小食,加左只卤水蛋,好入味

之后一定要推荐花枝丸,应该系招牌菜!

椒盐花枝丸好正,又大粒又弹牙,差少少就食吾晒,如果你系细食就拣细少少嘅份量啦。咬落去个口感好爽,所以都推介大家食。
最后仲有特饮,特别推介阿华田奶盖,好特别,又唔算太甜!蜂蜜柠檬芦荟都酸酸甜甜,好开胃!

整体各样食物环境都好好,服务都吾错又细心,大家值得来试食。
2020-05-07
士林胡椒猪肚汤饭