2018-03-08
朋友上次去台湾已经想食,但系太多人冇book位所以食唔到,佢知道香港都开左就预早book好枱叫埋我一齐去试下。餐厅唔太大,坐到40-50人左右,我地食左2.5钟先食完,所以一定要book定位唔系真系会摸门钉。餐厅好贴心有晒lock比我地放袋jacket唔怕d衫吸晒味。我地4人坐枱就冇炭炉喇,坐bar 枱先有。我地都叫左好多款,有猪有牛,其实仲有鸡羊海鲜类,不过我地就冇试喇。佢会有比柠檬汁(解油腻),葱花比我地调味。第一个好值得试嘅系盐葱牛舌。店只话唔洗咁熟,5-6成熟已经够,真系,平时自己烧过晒火喉,熟晒黑晒,今次终于食到牛舌个真实口感。另外就到扇子肉,睇到脂肪比侧岩岩好,肥瘦均衡,亦都系烧到五成左加,牛味浓,嫩滑,好味。之后就到霜降松阪猪,相比牛肉,猪肉价钱平民好多,但质素唔差,睇到佢嘅霜降纹路。用黎夹菜食,猪味重,再加少少柠汁,好refreshing.最值得推介系牛五花,我地拣左烤肉酱,超级好味。佢系有入口即溶唧口感,好林好好味,我地再番叫多一碟。手羽先都要叫,佢系去左骨(当然鸡翼尖系去唔到骨啦),职员慢左少少帮我地睇火,见到黑左少少,都即刻offer送番2只比我地,好贴心的台湾人
我地4人坐枱就冇炭炉喇,坐bar 枱先有。
佢会有比柠檬汁(解油腻),葱花比我地调味。
手羽先都要叫,佢系去左骨(当然鸡翼尖系去唔到骨啦),职员慢左少少帮我地睇火,见到黑左少少,都即刻offer送番2只比我地,好贴心的台湾人。
最后甜品奶油起司地瓜,所有都系我钟意嘅食只,劲香奶油同cheese味,几特色的一个甜品,值得一试。
去厕所见到有mouth wash,牙线提供,走嘅时候仲可以喷熊宝宝去味。