2021-05-14
女人街一向有好多性价比高既餐厅,今次嚟左一间好有台湾味道既小店,七点几嚟到帮衬,人流络绎不绝。北投怪味鸡作为冷盘的怪味鸡,肉质嫩滑,上面既配料有蒜、辣椒,芫茜等,微酸几开胃。葱酿炸大肠炸大肠偏肥,外层薄脆,入面肥美得嚟仲有条香葱中和下,食呢碟小菜好有台湾既感觉🥰。台式烫青菜上面有小小肉碎,拌埋卤肉汁好入味。台式担担面担担面有麻酱既香味,面质既软硬度适中,上面配小小肉碎,味道更丰富。肉燥新竹米粉新竹米粉要尽快食,如果唔系好快会索哂啲汤,同样有埋肉碎,看似细碗但食极都仲有。擂沙汤圆汤圆上碟时仲系暖笠笠,咬落既流沙芝麻味道香浓,作为一个唔太heavy 既甜品真系好完美。香芋雪香好耐无饮过雪香☺️,加香芋系最正既配搭,连埋少少麦芽再多啲口感。珍珠奶茶无专登嗌少甜,但甜度控制得啱啱好。整体上,所有食物都系水准之作,有机会会再嚟食😋。
北投怪味鸡
葱酿炸大肠
台式烫青菜
上面有小小肉碎,拌埋卤肉汁好入味。
台式担担面
肉燥新竹米粉