2022-05-10
去台湾最钟意就系扫街,宜家未有得去旅行,就食下台式嘢。今日我就嚟咗观塘呢间台式小店 Doctor Beans哈豆。哈豆系一间台式餐厅,位于观塘嘅工业大厦,装修简洁带点文青风,墙上仲有一幅等待完成嘅壁画。餐厅里嘅食客除咗附近上班人士仲有唔少年青人。我今日点咗 牛肉鲜蕃茄汤面+$18 青蛙撞奶。番茄汤底微酸带小辣,牛肉大块又入味,入口好腍,面嘅粗幼度适中,份量刚刚好。餐饮方面,我点了一杯青蛙撞奶,暖暖的珍珠,保持著软Q口感,黑糖的甜度刚好,加上鲜奶嘅顺滑,非常好渴。小食方面,点了 路边摊小香肠+蜜糖椒盐鸡翅。小香肠就是台湾吃得到那种的烤香肠。蜜糖椒盐鸡翅,上碟时看到焦焦黑黑的真是有点倒胃口,但吃下去完全冇烧焦嘅味道!鸡皮都沾满了蜜糖的甜味,鸡肉是滑滑的,带点椒盐,非常惹味,一口一口停唔到😋真的很赞!估唔到,喺工厦都有咁高质嘅台式餐厅。
我今日点咗 牛肉鲜蕃茄汤面+$18 青蛙撞奶。
估唔到,喺工厦都有咁高质嘅台式餐厅。