2019-11-24
今次拣左呢间位于观塘工厦既一间台湾菜, 工厦既舖头一般都比较大而且座位都好多, 所以都唔洗点等位😌 我地大概19:30去到已经好热闹好多人, 开头以为佢既食物会细细份所以唔觉唔觉就叫左好多野😂 饮品既选择十分多而且系赏茶, 所以完全系一次过满足晒我两个愿望😍盐酥大鸡扒肉燥饭🐔($73)呢个饭用一块大木板装住所以造型已经够吸引, 鸡同饭既份量都颇多, 而且塘足料, 鸡既炸粉完全唔厚而且食到鸡肉系超嫩滑, 至于饭方面就系白饭上面淋左肉燥酱不过味道偏淡但系都唔错台湾金牌高筋牛肉面🐮($74)呢个面系我地叫既食物当中味道最浓既一款, 面既软硬度啱啱好而且挂晒汤所以好好味, 牛筋又够软身, 汤系成个面既精华十分正, 饮落完全唔味精, 好好味🤤盐酥三宝配台式肉燥干拌手作干扁面🍜($66)呢个面成个面都好dry而且好淡味, 如果多d酱汁整湿多D啲都既话应该会不错, 盐酥三宝系有肠仔, 丸同埋鸡, 全部都系偏dry🙈盐酥薯条🍟($28)呢个真系好失望, 佢系用左茶餐厅果款薯条再加D盐酥粉系上面, 当普通薯条食系唔错既但系盐酥薯条既话就完全唔合格😖综合卤水($52)呢个拼盘入面有卤水鸡翼, 萝卜, 牛展
盐酥大鸡扒肉燥饭🐔($73)
台湾金牌高筋牛肉面🐮($74)
盐酥三宝配台式肉燥干拌手作干扁面🍜($66)
盐酥薯条🍟($28)
综合卤水($52)
呢个拼盘入面有卤水鸡翼, 萝卜, 牛展, 卤蛋, 全部都卤得好入味而且好软身, 好正呀
红豆仙草芋圆($15)
有两款甜品可以跟餐叫就加$15蚊, 身为芋圆控既我又点会唔拣芋圆呢🥰 呢个甜品我觉得甜度啱啱好而且芋圆口感烟烟韧韧好幸福, 另外仲有大量红豆同仙草, 食埋呢个甜品成餐饭好圆满
另外跟餐加$15就可以有一杯饮品, 我地叫左两杯奶茶杯桂花乌龙芦荟,饮过赏茶既你地都知赏茶不嬲都系高质所以就唔多介绍喇🤣 除左饮品同甜品之外跟餐加$15可以叫指定小食, 不过我地叫果d唔系个list入面所以都系用单价点
呢间系一间值得一黎既台湾菜, 份量大价钱合理而且地点都方便所以绝对要支持💪🏽