2024-07-08 860 浏览
在「开饭喇」Search”元朗‘’,木玥巷获得众多好评,位居前列,一直在我bookmarks名单中。本身想试一间新开的餐厅,但跟google去错位置,去了朗屏,路过木玥巷,干脆误打误撞,入咗去一试究竟。根据大部分食家的照片显示,这一间餐厅应该主打台湾菜式,但当日晚餐显示的Menu偏西式,出名的盐酥鸡售罄,所以点了德国猪手同汉堡包。原只咸猪手配薯条沙律($98)猪手:比想像中大件,个皮够脆。酱汁:唔点酱食就偏咸。茄汁、芥末酱一齐点,好味!薯条:正常发挥沙律:配韩国柚子酱就不太搭整个餐味道都算几满意。大啡菇芝士和牛汉堡($78)面包:似嘉X面包,可圈可点。和牛:卖相睇落系手打汉堡,本身很期待。但块扒,没有牛味,以为食紧猪肉,肉质太散,真系唔好食。酱汁配菜:少量酸菜几好味,但整个汁太稀、太水,一咬下去,即刻流晒啲汁。汉堡夹心唔好食,等于失望灵魂。左:白桃桂花乌龙清茶(无糖)+$34白桃乌龙茶好浓,几清新解腻。右:木玥招牌水果茶(西柚)$44好大杯,西柚味好出,又唔太甜。但跟餐价贵咗少少。如果再嚟呢间餐厅,我会试返佢招牌嘅台湾菜,应该唔会再食汉堡㗎啦

原只咸猪手配薯条沙律($98)
猪手:比想像中大件,个皮够脆。
酱汁:唔点酱食就偏咸。茄汁、芥末酱一齐点,好味!
薯条:正常发挥
沙律:配韩国柚子酱就不太搭
整个餐味道都算几满意。
原只咸猪手配薯条

大啡菇芝士和牛汉堡($78)
面包:似嘉X面包,可圈可点。
汉堡夹心唔好食,等于失望灵魂。
大啡菇芝士和牛汉堡

左:白桃桂花乌龙清茶(无糖)+$34
白桃乌龙茶好浓,几清新解腻。

右:木玥招牌水果茶(西柚)$44
好大杯,西柚味好出,又唔太甜。但跟餐价贵咗少少。

原只咸猪手配薯条