2019-09-06
昨日同妈咪行将军澳广场,陪她买定旅行日用品, 呢度真系好方便, 有几个商场连埋一起可以行足一日。 行到咁上下都系时候食午餐, 我们到桂花小幸吃台湾菜。 唔知大家有冇一个习惯, 我好多时经过店舖门口想入去食嘅时候都会睇一睇openrice嘅评论, 见到桂花小幸都有好多赞好, 一于同妈咪入去试下。店内装修风格以文青概念为主, 配上以木为主的家私特别有文艺气息。 首先点了两杯台湾特饮夏日水漾鲜果茶$30, 芝士奶盖桂花乌龙茶$28。然后就点餐~台湾烤香肠$28, 椒盐花枝丸$23, 卤水猪手饭定食配上汤浸时菜及白饭$65, 加配小食手拍小黄瓜$12, 三盛红烧牛肉面$68。卤水猪手饭定食配上汤浸时菜及白饭~ 一碟有四大就猪手,炆得好淋又入味,绝对可以补充骨胶原。手拍小黄瓜~ 清新的小黄瓜配上醋汁, 很喜欢这个餐前小吃,特别令我开胃。上汤浸时菜~ 清清地非常健康。三盛红烧牛肉面~有腱心牛肉(金钱展),牛腩,牛丸,腱心牛肉和牛腩虽然炆得好腍,但唔够入味。 牛腩比较大旧, 如果可以切细少少就比较好。 牛丸味道普通,但口感算弹牙。 点了清炖汤底可惜唔够热, 面的质地偏软,唔够弹性。椒盐花枝丸~ 没有
上汤浸时菜~ 清清地非常健康。
椒盐花枝丸~ 没有椒盐味道,但花枝丸烟韧弹口。
台湾烤香肠~ 很喜欢吃台湾香肠, 每次到台湾餐厅必点。
夏日水漾鲜果茶~ 有很多新鲜水果向里面, 但味道偏甜, 我唔记得叫少甜呀!
芝士奶盖桂花乌龙茶~ 饮到桂花乌龙茶的 茶味, 芝士奶盖的味道唔够浓郁,但清清地还可以接受的。
整体来说对桂花小幸的印象几好,食物质素中上,款式多,店内环境舒适,价钱平民化,最开心系冇加一服务费。