2022-04-17 22 浏览
趁住复活节假期,系K11 art mall行下街, 行到攰见到有间新开的台湾茶饮店,原来系被誉为全台湾第一水果茶店的「大苑子」。佢地主打使用百分百天然水果即叫即榨,为咗保持产品的质素,佢地仲会由台湾直接将水果运到香港,出品绝不含浓缩果汁👍🏻所有饮品都可以拣无糖,三分糖,半糖或者七分糖,既健康又天然,当然啱晒我啦😍茶饮店设有少量堂食座位,文青装修感觉写意,行到攰坐低饮杯招牌水果茶都唔错架❤️🥭经典爱文芒果冰沙 $48~ 四月系台湾屏东枋山枋寮的爱文芒果成熟的季节,大苑子会严选达至14度甜度以上的爱文芒果,待芒果生长至最佳品质才采摘。呢杯被誉为台湾超受欢迎👏🏻嘅饮品,全台销售突破百万杯。用上足足两个新鲜爱文芒🥭打成幼滑沙冰,真材实料,底层放满Q弹爱玉冻,加埋粒粒芒果肉,冰凉清爽,味道天然唔甜,口感层次非常丰富。🥤缤纷水果茶 $38~ 必试呢杯招牌的缤纷水果茶,佢要冷热都可以。水果茶用上五种水果,会随季节变换,今期有苹果🍎橙🍊招牌芒果🥭青柠🍋和百香果,加埋台湾百香果汁及金桔汁。我拣了无糖版本,可以饮到水果本身的酸甜滋味,水果茶不单止清爽解渴,味道酸酸甜甜,一路饮一路食埋啲水果,绝对系两种享受😎

🥭经典爱文芒果冰沙 $48

🥤缤纷水果茶 $38

🍵🍨宇治抹茶新地 $28
~ 软雪糕质地软滑,冰冻透心凉,有淡淡的抹茶味,甜度适中。

📍大苑子 (尖沙咀)
尖沙咀河内道18号K11购物艺术馆B1楼B101A号舖