2019-11-05
朗豪坊11楼开咗两间新嘢,一间日本嘢,一间台湾嘢,两间都好多人排lol台湾嘢《胜面》条队短啲,就拣咗佢嘞🤣排队嘅时候先见到原来佢喺台湾已经开咗13年,主打牛肉手工拉面。咁耐仍然屹立不倒,仲要扩张嚟到香港,就知道唔惹少啦!😍新开张嘅关系,入座时间只有一个钟,不过我谂迟啲会好啲嘅~装修简洁,地方阔落,灯光光猛,几舒服~枱上仲提供USB/无线叉电,最重要嘅,系佢真系work架😂😂😂 非常贴心!招牌麻辣牛三宝 ($82)(新竹米粉;小辣)既然佢话主打牛肉面,又点可以唔试吓呢?!先讲个汤,我哋叫咗小辣,香口又惹味,仲食到好香嘅牛味。通常食台湾面都会觉得应该配面,但个人觉得试下米粉反而会有新鲜感。今次拣嘅新竹米粉好幼、有弹性,又唔会太淋,冇令我哋失望🤩× 牛三宝分别为牛颈脊肉、牛颊肉、牛腱心 ו 牛颈脊肉:牛颈脊位于牛颈同肩胛之间,系运动量比较多嘅部位。肉质鲜嫩爽滑,肉味浓郁。• 牛腱心:牛腱系牛腿部嘅肌肉,运动量都相当大,所以筋多、肉质硬实,软中带筋,Q弹有咬口。• 牛颊肉:肉质爽滑细致,有弹性。(其实基本上都系「好好食」嘅意思😂)× 另外仲有鸭血同豆腐 ×鸭血嫩滑弹牙,豆腐吸尽汤汁,相当好食
台湾嘢《胜面》条队短啲,就拣咗佢嘞🤣
新开张嘅关系,入座时间只有一个钟,不过我谂迟啲会好啲嘅~
装修简洁,地方阔落,灯光光猛,几舒服~
(新竹米粉;小辣)
既然佢话主打牛肉面,又点可以唔试吓呢?!
先讲个汤,我哋叫咗小辣,香口又惹味,仲食到好香嘅牛味。
× 牛三宝分别为牛颈脊肉、牛颊肉、牛腱心 ×
• 牛颈脊肉:牛颈脊位于牛颈同肩胛之间,系运动量比较多嘅部位。肉质鲜嫩爽滑,肉味浓郁。
• 牛颊肉:肉质爽滑细致,有弹性。
(其实基本上都系「好好食」嘅意思😂)
× 另外仲有鸭血同豆腐 ×
鸭血嫩滑弹牙,豆腐吸尽汤汁,相当好食🤤
自认系「牛魔王」嘅朋友,呢度嘅牛三宝一定唔会令你失望😍
台式甜不辣拼花枝丸卤肉饭 ($62)
卤肉软腍,肥瘦均匀适中,不过就切到比较碎。
配上台式甜不辣--即系炸鱼饼--切成条状,口感弹牙;
另外花枝丸口感外脆内弹牙,好香口🤤
整体口感同味道都好丰富👍
推荐手抓饼!🤩🤩
手抓饼煎到热辣辣;芝士同肉松多到满泻🤩
台式盐酥鸡 ($45)
盐酥鸡炸得酥脆,非常可口。细细粒咁,食完一粒又一粒😋
后话:我打紧呢篇食评嘅时候,睇menu,先见到原来佢哋有个「招牌仙草冻」,有仙草、珍珠、芋泥、芋圆!!
好后悔冇食到啊!!!😫😫 一定要嚟多次试吓!!
Menu: