2017-08-20 3230 浏览
台湾最令我印象深刻既,系当地人待人友善亲切既感觉。食物固然都系好啱我口味既,我间唔中瘾起,就会去食吓台湾野。今日黎到五斗米,店员用亲切既笑容同台式普通话招待我们,店内装潢朴素,正正就系台式小店既风格。近排天气太热了,坐低就点左杯冬瓜茶消消暑。冬瓜茶 $18 (加珍珠 $5)冬瓜茶系用冬瓜糖砖煲成的,所以甜度已预先调较好,爱饮微甜饮品如我就要博一博啦,因为每个地方既冬瓜茶都有佢地既甜度。而呢度既冬瓜茶就拿捏得刚刚好,凉凉地配埋清甜既冬瓜味,入口畅快,顿时消左喺街上一路走来既热气。珍珠烟烟韧韧,有咬口。原汁牛肉面 $60每间舖头既牛肉面都各有自己特色,通常我第一啖就试左个汤底先,呢度个汤饮落去觉得非常清甜!好少会用到清甜黎形容牛肉面汤,通常都系浓郁带牛味,但呢度既汤底系较为特别的。之后发现原来汤里有好多洋葱,秘诀应该就在于洋葱既甜味啦~牛肉系有一丝丝纤维同筋感。唔会炖到太淋,但胜在肉味浓。面质幼身,同埋偏软,我个人爱粗面多啲,但同行友人钟意呢款面底,所以口味系好个人既。洋葱丰富了汤式既清甜度,但又不会辛辣。店家自制既辣酱好好味!爆炒带出辣椒既香,少少已经好够辣,同埋见到有好多虾仔,好足料。

近排天气太热了,坐低就点左杯冬瓜茶消消暑。

冬瓜茶 $18 (加珍珠 $5)
珍珠烟烟韧韧,有咬口。
冬瓜茶加珍珠

原汁牛肉面 $60
之后发现原来汤里有好多洋葱,秘诀应该就在于洋葱既甜味啦~

牛肉系有一丝丝纤维同筋感。唔会炖到太淋,但胜在肉味浓。

原汁牛肉面

洋葱丰富了汤式既清甜度,但又不会辛辣。

店家自制辣油

百页豆腐 $20
百页豆腐同我想像中既质感好唔同,佢系带有弹性,类似蒟蒻既口感。
配埋卤水汁,几好食。
百页豆腐

台式花枝丸 $20
花枝丸比较普通,丸中间有少少花枝粒,丰富左个层次。
味道正正常常。
台式花枝丸

台式烫青菜 $25
用台式卤烫水汁煮菜令食菜更有乐趣~
菜轻轻焯过,保持翠绿,再淋上卤汁、蒜蓉同肉燥。
蒜蓉好香,整体黎讲几好食~
台式烫青菜

无糖顶级金煌芒果干 $35
呢度有卖埋台湾产既芒果干,食落较甜,但算系比较健康既零食~

无糖顶级金煌芒果干

点餐纸