2022-09-10 584 浏览
挂住台湾味道的铁路便当吗 ?大大盒多料又好食,最喜欢食鸡腿便当,而家喺香港都可以揾到最地道嘅台湾阿嬷古早味便当,红磡新开冇几耐台式便当餐厅【台北人】,由土生土长台湾人开办,以台湾当地人的美食观点出发,让大家能吃尽台湾的美味。店舖以台湾小店成为场景主题,感觉温馨舒适的台湾家庭气息,便当以台湾铁路便当作为参考,设计出一盒盒精美的外卖便当盒,完全呈现台湾雅致美感,也让香港人对盒饭改观,觉得吃台湾便当是新奇又有趣,便当一共有八款,另外有台式小食,蛋饼,传统特调饮品,而且便当套餐好抵食又大份,真系外卖仔之选🍗🍱▪️鸡腿便当 $ 65盐酥炸鸡腿,配菜有豆瓣酱木耳,辣菜脯,炒小椰菜,粟米粒,卤蛋,就是台湾风味,这里更加好食因为是热辣辣,鸡腿大大只好入味,盐酥外皮超级香脆,啖啖肉,配料全部自家做,特别喜欢辣菜谱同埋炒小椰菜,好有台湾小菜嘅味道,仲有卤蛋好入味但系鸡蛋仍然保持弹性,真心推介真系好好食🐷🍱▪️卤猪脚嘅便当 $ 65Q弹Q弹嘅猪脚,入哂味又够软淋,好钟意呢只卤水味微微甜,好似喺夜市食猪脚饭𠮶啲味道,其他配菜同鸡腿便当都系一样,配菜加上珍珠米白饭一齐食,好食满足又饱肚,就系我每日对食嘅期望,间中食

🍗🍱▪️鸡腿便当 $ 65

🐷🍱▪️卤猪脚嘅便当 $ 65
Q弹Q弹嘅猪脚,入哂味又够软淋,好钟意呢只卤水味微微甜,好似喺夜市食猪脚饭𠮶啲味道,其他配菜同鸡腿便当都系一样,配菜加上珍珠米白饭一齐食,好食满足又饱肚,就系我每日对食嘅期望,间中食下外卖都好开心

🥤▪️阿嬷红茶
黑糖调制阿嬷红茶,完全呈现台湾夜市街头风味 ,黑红茶味道浓厚,配上微微甜嘅黑糖,带点甘甜,解渴又好饮
  • 鸡腿便当
  • 卤猪脚嘅便当