2018-08-10
记得以前读中学嘅时候,因为收入低,同朋友出国旅行只会拣去台湾,一来觉得啲嘢比较平,二来台式食品都系非常之好味,明明都系𠮶啲食材,台湾人总系可以令到食物添上特别嘅风味。早廿年,香港都有好多台式野,特别系台式饮品,仙xx仙yy开到一街都系,不过近十年感觉被日式连锁店抢左风头。依家系香港揾间有台湾风味嘅台式餐厅都唔系易,今日发现左呢间系沙田围呢间九份十份,真系几值得推荐。盐酥鸡,大大件,十分香口,如果有啤酒就好喇。可以自行调味,有芝士、梅子、紫菜,都几特别,不过我都系钟意原味加香辣味。另外叫左碟细嘅卤水拼盘,有鸡翼、蛋、猪肠、鸡肾、鸭舌等,非常入味,捞饭食就最好喇台式肠拼卤肉饭,仲有豆腐同蛋。我觉得重点系个饭度,卤肉煮得好好味,汁唔多唔少,同饭捞埋食非常开胃,虽然台湾肠都好好味,但原全唔需要佢黎都可以食晒碗卤肉饭,台式鸭舌都比较易系香港揾到,但醉鸭舌就真系好少。几特别,酒味唔太浓,鸭舌都上到酒味,咬落仲有啲酒香,加埋个鸭舌个口感同食法,又系几惹味点少得台式饮品呢?我比较钟意classic野,所以叫左杯香芋珍珠,我朋友就叫左杯仲正既,好味环境方面,坐得舒服,较阔落。服务非常好,有心有力敬业乐业
环境方面,坐得舒服,较阔落。服务非常好,有心有力敬业乐业,赞