2021-07-07 1099 浏览
今日去开牛头角𠮶头做嘢,见到呢间台湾馆,就入去食个lunch试吓。午市有精选午餐餐牌,分台式同港式,分别有八同十款拣,餐包热饮,可以加钱叫冻饮,汽水或者其他特饮,又可以加钱要凉拌小食。另外又有厨师每日推介餐牌,每日五款,跟白饭同热饮。白饭可加$5转卤肉饭。又可以加钱升级凉拌小食跟特饮等。价钱全部喺$48至$63呢个range,非常亲民。我地第一次黎,叫左两个厨师每日推介。沙茶芥兰炒牛肉 $58牛肉大概有十块左右,味道够入味,唔算太鞋。芥兰就好鲜甜。沙茶味道就得啱,斋食就有少少咸,送饭就啱。仲有少少灯笼椒一齐炒。香辣干锅鸡 $61呢个𩠌好认真咁成个锅仔咁上,好有镬气。主角鸡肉连皮有几旧,好似由一只鸡脾切出黎。其他配料有薯仔,洋葱同大量辣椒。薯仔粒可能炸过,少少外脆内软。食落唔算太辣,都算系几惹味。跟白饭一大碗,我食唔哂。胚芽珍珠奶茶 跟餐加$12黎得食台湾野,梗系要饮返杯珍珠奶茶。呢度嘅奶茶都算滑,茶味同奶味夹得唔错。黑色珍珠都有啲嚼劲,虽然个人钟意更Q弹嘅。面头洒上适量胚芽。草莓珍珠奶茶 跟餐加$12其他地方唔觉有草莓味嘅珍珠奶茶,等我试吓啦。草莓味都唔错,唔会太假,上面加左一pat邪

我地第一次黎,叫左两个厨师每日推介。
沙茶芥兰炒牛肉

沙茶芥兰炒牛肉 $58

香辣干锅鸡

香辣干锅鸡 $61

香辣干锅鸡

白饭

跟白饭一大碗,我食唔哂。
胚芽珍珠奶茶

胚芽珍珠奶茶 跟餐加$12

草莓珍珠奶茶

草莓珍珠奶茶 跟餐加$12

其他地方唔觉有草莓味嘅珍珠奶茶,等我试吓啦。草莓味都唔错,唔会太假,上面加左一pat邪恶嘅忌廉同少少碎碎,令杯野饮更加滑。整体上我唔觉得饮紧奶茶,似草莓味奶多啲。

平日午市几多人,我哋等左好几张枱,太约二十分钟左右。
2021-07-07
沙茶芥兰炒牛肉