1K
2017-01-07 2382 浏览
由于之前食嘅都比较饱肚,只能够食个甜品作结。来来小吃店系一间台式小店,店面唔太起眼,当日去到老板娘应该都系食紧晚饭~咁我地当然系点台湾黑糖刨冰,配料选择多,芋圆、红豆、芋头、粉粿、凉粉、粉圆、地瓜,不能尽录,自己睇:即叫即做,虽然食冰都会有少少论尽,但黎得扫街唔好预有得坐定定食 ~三种冰同五种冰价钱相差6蚊,咁贪心得黎又大食嘅我地当然系…拣五种!五种冰$40 (加炼奶另加$2) 配料:手工芋圆、椰果、仙草冻、爆爆珠、芋头一接过手:哇…抵食 大碗到咁!由于我太兴奋,冇将配料露出黎就影相刨冰唔系滑果种,会食到有碎冰口感。黑糖酱给得大方,唔会食食下冇味~配料嘅份量多,基本上仲多过冰。仙草冻味道唔突出但幼滑,椰果同爆爆珠冇乜特别。手工芋圆称唔上弹牙,但非常烟韧,而且唔太甜,好食芒果牛奶 $28由于食完车仔面同超咸手抓饼仲口渴紧,我地再点埋饮品~牛奶见到写住鲜打,芒果味唔假,但唔系劲好饮同埋都贵。算系我初试太安楼扫街比较无伏嘅一间~

五种冰$40 (加炼奶另加$2)

配料:手工芋圆、椰果、仙草冻、爆爆珠、芋头

一接过手:哇…抵食 大碗到咁!
五种冰
由于我太兴奋,冇将配料露出黎就影相

配料嘅份量多,基本上仲多过冰。

五种冰
芒果牛奶 $28

由于食完车仔面同超咸手抓饼仲口渴紧,我地再点埋饮品~

牛奶见到写住鲜打,芒果味唔假,但唔系劲好饮同埋都贵。
算系我初试太安楼扫街比较无伏嘅一间~
2016-11-26