2021-06-03
由台风喺荃湾开店以来我一直系忠实粉丝,虽然拉面店越开越多,但一谂起想食拉面都只会去台风拉面。湾仔店提供三款拉面同两款沾面,无分日夜全日供应。鱼介豚骨拉面嘅汤底同荃湾店嘅好相似,同样鱼介味突出非常浓厚。浓厚汤底配搭粗面条好夹配料方面有半熟蛋半只、切至幼身嘅笋、紫菜、白葱丝同埋湾仔店独有嘅低温慢煮叉烧。低温慢煮叉烧喺香港属少见,但其实喺日本拉面界已经兴咗好耐。叉烧切到好薄呈粉红色,卖相好靓,睇样都知好食。食落肉嫩无肉渣,猪肉味浓。浸一浸热拉面汤食个温度就啱啱好鱼介豚骨沾面嘅沾汤都同荃湾店好相似,但就少咗另加嘅鱼介粉,食落反而觉得汤底更加滑。沾汤同样浓厚,但唔会过咸。面条烟韧而且挂汤力一流墨汁黑松露拉面呢个配搭好新奇,墨汁意粉就好常见,墨汁拉面真系第一次食。墨汁嘅鲜味同黑松露味好balance, 系个好配搭。墨汁包住晒面条,食到成嘴都黑晒海虾味噌沾面嘅沾汤表面有层虾油,有少量樱花虾。食落浓虾味,但唔会过咸或者过份油腻。沾面配料有新鲜柠檬,可根据自己口味唧啲落沾汤,食落微酸就更加清新。我就习惯唧完柠檬汁之后将柠檬放埋落沾面汤,因为柠檬香味喺柠檬皮度。呢间台风R嘅质素同荃湾店一样高质,鱼介豚骨拉
湾仔店提供三款拉面同两款沾面,无分日夜全日供应。
鱼介豚骨拉面
鱼介豚骨沾面
墨汁黑松露拉面
呢间台风R嘅质素同荃湾店一样高质,鱼介豚骨拉面同沾面都做得好好,而新口味拉面都好出色。低温慢煮叉烧可以话系香港最好味,下次再去食加$25增量叉烧。