2017-06-27
【肥妈屋】– 故名思义有个肥妈坐阵, 每天负责密密地煮面, 忙个不停。每位前来的食客, 都会自动波到档前落单, 𩠌款由$3 - $14 蚊不等, 最低消费$15。嗌完要咩面同俾钱之后, 就自己揾个位坐定定系度等食!呢度多数人拣捞面, 跟大队包无衰。今次我拣左 3 个𩠌, 咖喱鱼蛋猪红鱿鱼捞粗( $21) 加支细可乐($6)。今时今日三十蚊唔洗就医饱你个肚 WO, 边度揾?呢度无冷气, 无卡位, 无挨 PAN 椅, 却偏偏有种怀旧的风味, 吸引一群忠实食客支持。等了数分钟, 哥哥仔就拎碗面过黎, 正确 D 讲, 系一个兜! 即系廿几年前仲有街边小贩时代, 企住食猪肠粉个 D兜。每碗面有会醒多条靓菜俾你, 靓相就唔错喇, 好似几好食咁! 我个碗系咖哩汁, 咖哩味唔浓亦唔辣, 如果辣番 D 仲好! 咖哩鱼蛋($4)有 4 粒, 唔细粒嫁, $1 粒鱼蛋唔细粒嫁, 无咩要求, 但每次会必叫! 猪红($3) 虽然系怀旧嘅价钱, 但一 D 都唔孤寒, 有成 4-5 旧嫁! 鱿鱼 ($10) 相对地贵 D, 但系渌得够爽口弹牙, 鱿鱼剪开一条条, 好方便食! 加多$6 有支冰冻 GE 细可乐, 夏日
呢度无冷气, 无卡位, 无挨 PAN 椅, 却偏偏有种怀旧的风味, 吸引一群忠实食客支持。等了数分钟, 哥哥仔就拎碗面过黎, 正确 D 讲, 系一个兜! 即系廿几年前仲有街边小贩时代, 企住食猪肠粉个 D兜。每碗面有会醒多条靓菜俾你, 靓相就唔错喇, 好似几好食咁! 我个碗系咖哩汁, 咖哩味唔浓亦唔辣, 如果辣番 D 仲好! 咖哩鱼蛋($4)有 4 粒, 唔细粒嫁, $1 粒鱼蛋唔细粒嫁, 无咩要求, 但每次会必叫! 猪红($3) 虽然系怀旧嘅价钱, 但一 D 都唔孤寒, 有成 4-5 旧嫁! 鱿鱼 ($10) 相对地贵 D, 但系渌得够爽口弹牙, 鱿鱼剪开一条条, 好方便食! 加多$6 有支冰冻 GE 细可乐, 夏日炎炎最佳拍挡!
总括: 食完个 3 𩠌面, 对于女士来说系够嘅, 未至于好饱。男士就可以叫加面底, 都只不过$4 起。此车仔档开放时间由上午 11 点至下午 5 点正, 假日不开档。所以星期 6 的下午时间是最旺场, 即使位于旧街市之上, 也会排著一条人龙。如果想前来一睹肥妈风采, 记得注意时间啊!