2016-12-01 298 浏览
近来刺身、手卷热潮再起,平时都少食哩类型作晚餐,今日约左位好耐无见既朋友食饭,佢都几热爱于日本菜,所以收工近近地系附近依间日本料理食晚餐,我地19:30去到,入座顺利唔洗等店内装修都以和风格调,亦有开放式刺身吧枱座,我地选择左二人枱面对面坐,依间店系专门食刺身丼,款式多得黎,款款睇落都几有份量我地叫左个直径30cm既享丼丼二人前,可以一齐share食,样样都有,可以食哂每款唔同既刺身<<海胆豆腐>> 海胆食落鲜甜同有阵阵豆腐香,唔洗点咬就入口即溶,味道好夹同几清新<<松叶蟹肉玉子烧>> 食落好香蛋味,面头有三文鱼子同蟹肉,加埋少少萝卜蓉一口食,令个鲜味提升左<<三文鱼、带子、油甘鱼刺身>> 剌身食落好新鲜,口感嫩滑肥美,唔洗点咬就呑到<<蟹脚、蟹盖>> 蟹脚每只都已整开左中间,方便用叉抓黎食,肉质食落爽口,好重蟹味。蟹膏比想像中多,质感软腍腍,食落好香,冻食都有另一番味道食完主角,轮到底层既饭,面铺左大份蟹膏,仲有蟹子、玉子碎同蟹肉,先将整个捞埋,捞好可以即食

食完主角,轮到底层既饭,面铺左大份蟹膏,仲有蟹子、玉子碎同蟹肉,先将整个捞埋,捞好可以即食,但我地选择热食加松叶蟹清汤做泡饭,入口好重蟹膏味同带微微既酸醋味,感觉开胃同食得舒服
整体而言,剌身同松叶蟹都新鲜,份量比目测多,食完上层已经半饱,泡饭味道都令我几惊喜,物超所值