2016-02-24 229 浏览
夜晚又要到铜锣湾上堂,一条冷冻冰冰唔知食乜好。行返去以前细个住过个条街睇下,发现开左间「黄枝记」。记得第一次帮衬时系喺澳门的议事亭前地,出名到系每个到访澳门游客的必去面店之一。 之后喺中环史丹利街亦开左间分店,曾经系我OT 前必吃的饭堂名单之首,成班同事7点钟坐底吹下水,八下是非,讲下自己今日比manager闹过乜,食完饭8点几又返公司OT 到半夜 ,个时系毕业后第一份长工,虽然辛苦,但好开心。 近SOGO 后面街,万宁的斜对面,大大个招牌,好易认。 店内装修简洁,座位阔落 一入到去已被安排座位并立即送上热茶一壶,我好Like 自己有一壶茶,啱晒我呢啲河马,可以自斟自饮 点左一碗必吃的云吞面、炸云呑同埋一杯热咖啡提下神 先上炸云呑,不得了,一碟四件,每件都等于我手掌咁大,炸皮唔系坊间硬到𠝹口咙的普通云呑皮黎,呢度的炸皮好松脆而且入口即化。咬开中心,内藏两只爽口又弹牙的鲜虾,加少少同上的甜酸汁黎食,开胃消滞,就系咁样,我轻易食晒四件落肚了 云吞面亦系出色之作,影完一轮相,碗面浸左阵之后仍然弹牙,面质一流。一碗有四双云吞,份量亦算大碗,没有多余的云吞皮,咬开又系同样有两只鲜虾,同样系鲜甜新
近SOGO 后面街,万宁的斜对面,大大个招牌,好易认。
店内装修简洁,座位阔落

点左一碗必吃的云吞面、炸云呑同埋一杯热咖啡提下神
云呑面
云吞面亦系出色之作,影完一轮相,碗面浸左阵之后仍然弹牙,面质一流。一碗有四双云吞,份量亦算大碗,没有多余的云吞皮,咬开又系同样有两只鲜虾,同样系鲜甜新鲜又弹牙,好味
店内仲有一个表演区 :),可以比食客近距离睇到大师傅落场表演独特「竹升面」,但师傅要走几个舖头,没有确定的时间表,睇唔睇到就讲运气了。
食完如果唔够喉,可以买几个面饼返屋企自己煮黎食,再加埋「黄枝记」特制虾子同辣椒油,wonderful

时光飞逝,以往曾经陪我吃面的人都已经各散东西了,唯独是云吞面的味道,依旧无变
2016-02-23