2016-03-26
有朋友话元朗入面有间好正嘅甜品小店,耐唔耐都会推出好多新款甜品,如果去开附近食饭一定要食埋。因为呢间小店做出嚟嘅甜品味道与外表都有五星级嘅水准,咁岩前几日去开附近就一于同朋友食埋佢啦。小店内里环境都以钮作为主题,色彩缤纷嘅颜色代表著甜品系由多款颜色组成,食完会令人更加开心更加色彩缤纷。大糖钮特选拼盘(5款主打甜品 + 3款神秘甜品)呢个拼盘总共有8款甜品每款都非常精致,今次真系要相机食先啦,因为成个拼盘都非常之靓。黑加轮子拿破轮:唔会好似传统将酥皮一层层叠放,而系把酥皮整成一个半拱形,令甜品更似艺术品。而酥皮沾上细滑重果香嘅黑加仑子吉士,非常好食而且甜度岩岩好。桂花果冻配杨桃柚子沙律:呢个甜品以桂花果冻、杨桃、柚子肉作为材料,看似平平无奇但呢个组合真系出奇地夹,每一啖都会有桂花与杨桃、柚子嘅味道十分清新,唔怪得呢个系神秘甜品之一,下次一定要再食呢个,因为真系坚好味。红豆抺茶柠檬芝士饼:红豆抺茶其实已经系好多人眼中嘅绝配,但估唔到加埋柠檬嘅清新可以令到成件事更加完美。而整个甜品拼盘我都感受到大厨果份认真,因为每款甜品嘅组合都非常之夹,亦与平时食开嘅甜品与别不同。冰镇玫瑰荔枝炖蛋:粉红色的
呢个拼盘总共有8款甜品每款都非常精致,今次真系要相机食先啦,因为成个拼盘都非常之靓。 黑加轮子拿破轮:唔会好似传统将酥皮一层层叠放,而系把酥皮整成一个半拱形,令 甜品更似艺术品。而酥皮沾上细滑重果香嘅黑加仑子吉士,非常好食而且甜度岩岩好。 桂花果冻配杨桃柚子沙律:呢个 甜品以桂花果冻、杨桃、柚子肉作为材料,看似平平无奇但呢个组合真系出奇地夹,每一啖都会有桂花与杨桃、柚子嘅味道十分清新,唔怪得呢个系神秘甜品之一,下次一定要再食呢个,因为真系坚好味。 红豆抺茶柠檬芝士饼:红豆抺茶其实已经系好多人眼中嘅绝配,但估唔到加埋柠檬嘅清新可以令到成件事更加完美。而整个 甜品拼盘我都感受到大厨果份认真,因为每款甜品嘅组合都非常之夹,亦与平时食开嘅甜品与别不同。 冰镇玫瑰荔枝炖蛋:粉红色的玫瑰荔枝炖蛋里加入了草莓酱,于拼盘上非常抢眼。食果阵要将酥皮整碎同炖蛋一齐食令口感更加丰富,而炖蛋亦非常软滑每啖都有玫瑰荔枝香味。 富士苹果挞:酥皮放在 甜品表面,令酥皮与富士苹果粒分开,而果肉味道适中甜酸并重,加埋酥皮一齐食真系好满足。 小糖钮森林:蘑菇造型超级可爱,蘑菇顶部系用蛋白做成,而下则是黑松露白朱古力,每一啖都系超浓嘅黑松露香气,而蘑菇下面就系一个橙味炖蛋,与黑松露白朱古力一齐食又系好有惊喜。 杂草莓芝士忌廉杯:表面是杂草莓酱,杂草莓非常新鲜加埋芝士忌廉可省却芝士油腻感,而整个 甜品亦好清新。 牛油面包布丁:与传统面包布丁不同是加入了麻糬,表面亦加了自制莲子干果。食嘅时候面包布丁有好重嘅牛油味加入烟韧麻糬、莲子干真系好正,而且亦睇得出大厨花了好多心机系 甜品每一个细致位上面。