2020-03-01 149 浏览
日本pancake已经喺香港风靡咗一段好长嘅时间,每次有新舖头开,都会出现好长嘅人龙、好难嘅订枱同埋好多人嘅讨论。虽然我都系一个pancake嘅粉丝,但系因为我唔钟意排队,所以通常我会等热潮过咗之后先至去试。 好耐之前我已经想去食幸福班戟,𠮶阵时只有铜锣湾一间分店,而且网上订枱有唔少限制,所以一直都未有机会食到。 早排我发现尖沙咀有分店,我谂隔咗咁耐又有咁多其他品牌嘅日本班戟, 应该少啲人排挂,我专登拣比较早嘅时间去,即系大概早餐至午餐之间嘅时间,虽然都要等但系我大概等咗一个字就入得。 估唔到咁早已经有咁多人嚟食班戟! 入到去,可能系新开啦,觉得间舖都几靓几舒服,好啱女仔嘅style。我点咗个朱古力香蕉班戟, 佢系即叫即整嘅,所以都要畀啲时间等佢制作。班戟卖相都ok嘅,但系因为佢系用个纸盘装住,所以一定冇摆喺个靓碟影咁好睇。 食落口班戟都算松软,但系个蛋香味唔够,真系有啲失望,因为蛋香味系我心目中系好食嘅班戟一个好重要嘅元素。而朱古力香蕉忌廉都系咁啦,正正常常。整体嚟讲味道ok嘅,不过唔算好好食,好彩唔使排咁耐,当小食咁食下都ok嘅,但如果排咁耐咁样嘅味道一定会失望啦。

朱古力香蕉班戟