2022-09-26
最近朋友请我睇演唱会, 于是我回敬请他食好嘢. 铜锣湾皇冠假日酒店 Marble Kappo. 除咗日式 & 法式, "Kappo” 意思大致上系 to cut and to cook, 又可以解作 Omakase. 正合我们期望.餐厅走高档路线, 吧枱只有八个座位, 另外有两间 VIP 房.请朋友食嘢, 吾可以少了酒. 看看酒柜也有不少选择. 食法日晚餐, 来杯 White wine. 醇厚清香, 更提升食物味道. Cheer !!这个前菜好吸睛. 日本海胆同法国鱼子酱伴有天妇罗紫苏叶北海道海胆有好浓厚嘅海水味, 亦好鲜甜. 入口即溶, 有非常丰富的营养价值, 配法国嘅鱼子酱, 嘅咸香再加上海胆嘅鲜味, 令人回味. 天妇罗紫苏叶, 薄薄的炸浆均匀地沾在紫苏叶上, 香脆可口. 近距离欣赏到师傅制作, 厨房情况好整洁, 个个师傅都戴上口罩, 安全第一, 疫情下都可以安心. 刺身: 牡丹虾伴赤鯥鱼, 带出梦幻感觉.赤鯥鱼 师傅微炙一下, 好用心 , 鱼肉紧致香浓, 个皮烧过好香, 吃得出色. 牡丹虾 虾肉肥硕, 极富弹性
正合我们期望.
牡丹虾 虾肉肥硕, 极富弹性, 爽甜无比, 余味悠长.
鲜红的西班牙红虾, 色泽亮丽, 师傅把虾身烧得红红, 并传来香味, 垫著意粉.
蜜瓜都真系好多汁, 食到流出来. 桃好清甜多汁, 甜而不腬, 好满意.