2016-05-05
讲到夜晚嘅中环,我哋绝对系喜爱夜蒲餐厅,食物种类多,设计走休闲路线,地舖餐厅都系开放式。每次行过一间又一间嘅酒吧都好似去咗外地旅游咁,沿着兰桂坊一路上到云咸街,亦有不少食店,可以食完嘢再饮酒,或者饮完嘢再食嘢医医肚都得。有朋友介绍,放工就嚟到Bit Point,一间以德国菜为主题嘅餐厅,系中环兰桂坊开业多年,近大半年前搬到云咸街,继续由第二代负责人打理,主打热狗𩠌酒小食、多款来自各地嘅手工啤酒及创意cocktail。热狗一律$72,一共12款选择,每款都有相睇,亦列明当中嘅配搭,食客可轻易选择自己想食嘅味道,小食选择丰富,二人份量大约$46-80,大堆头小食拼盘$148-168,Pizza$78起。其实有好多都好吸引,最好嗌多啲朋友仔一齐分享。我哋就拣咗2只热狗,1个小食及两杯饮品,我点嘅系餐厅推介,日本手工啤酒,闻落有清香荔枝味,饮落香味反而无咁突出,啤酒嚟讲都几好,友人点咗杯红色Cocktail,酒精较浓,不胜酒量嘅我试一口都ok,如果饮哂应该会烂醉,哈哈。Chilli Cheese Dog $72友人一来嚟就拣咗个Chilli Cheese Dog,芝士好似熔岩咁带点流质,食落都
友人一来嚟就拣咗个Chilli Cheese Dog,芝士好似熔岩咁带点流质,食落都唔错,如果芝士多啲就可以可以做到连丝效果喇,除咗可以增加咸香之外,食起嚟亦更有趣味。另外店家全部热狗都系放入馅料之前会先焗脆,食落口暖粒粒又份外脆口,更令人感觉到店家嘅心意。 Super Hot Hot Dog $72
大家有冇挑战近期三养推出的史上最强辣面?呢款热狗嘅辣度完全拍得住个款辣面,100分推介,都唔系得个辣字,有洋葱薯仔粒同辣酱。就咁睇颜色上口比较淡色,真系俾佢呃咗,大大啖咬落去,𠮶阵辛辣味涌住出嚟,口感上有爽口洋葱,软淋淋薯蓉粒,一啲都唔单调,如果香肠选用有辣度的香肠,一定仲刺激。 Chicken with Cheese
先将鸡扒揼至薄片,用两层鸡扒夹住芝士,再点蛋浆及面包糠炸成,新鲜制造。送上时热辣辣,外脆内软,如果层次方面做得厚身啲就更好。上碟时可以隔耐点油,食落就唔会太油腻啦。 Bit Point
星期一至五: 12:00-02:00
星期六,日: 17:00-02:00