2018-09-10
今晚约咗几个好闺蜜,一行四个人去咗粉岭嘅龙手工涮涮锅吃火锅。之前有朋友试过喺龙手工涮涮锅食过呢个东方美人汤底,话不错。😃东方美人汤底最主要嘅成分系有:三黄鸡,桃胶,花胶,竹笙,虫草花等汤料真系非常之丰富呀!有好多花胶及桃胶首先我哋唔放任何嘅食材落去火锅中,因为我哋要品尝呢个花胶汤底嘅味道啦,觉得非常之鲜甜。娃娃菜又够新鲜,又够入味鸡髀菇 及油麦菜小食店是用原条鸡髀菇切切片上,鸡髀菇又爽又弹牙油麦菜新鲜。点左手打墨鱼丸和虾丸。因为系手打嘅关系都系比较弹牙,味道不错。吃火锅点少得有炸响铃呀呢度嘅炸响铃是店家自制大大条放入锅中涮一涮,好味道又有花胶味,又爽脆。点了个椒盐鲜鱿啦,味道刚好啦,不会太浓烈,不会太咸,又爽又弹牙,好味道姜汁炒芥兰炒得青青绿绿好好味冬瓜薏米水不甜又解暑越南蔗虾香浓的虾味滋味无穷再沾上泰式辣酱更加美味最后主角出现:美国安格斯肥牛,手切封门柳肥牛及手切prime 肥牛,那种入口一咬多汁的香甜牛肉 ,令人一口又一口,肥瘦适中的脂肪,更添美味。
东方美人汤底最主要嘅成分系有:
三黄鸡,桃胶,花胶,竹笙,虫草花等
汤料真系非常之丰富呀!
有好多花胶及桃胶
娃娃菜又够新鲜,又够入味
鸡髀菇 及油麦菜
小食店是用原条鸡髀菇切切片上,鸡髀菇又爽又弹牙
油麦菜新鲜。
点左手打墨鱼丸和虾丸。
因为系手打嘅关系都系比较弹牙,味道不错。
吃火锅点少得有炸响铃呀
呢度嘅炸响铃是店家自制
大大条放入锅中涮一涮,好味道又有花胶味,又爽脆。
姜汁炒芥兰炒得青青绿绿好好味
冬瓜薏米水不甜又解暑