2013-04-02 35 浏览
女朋友想食放题,原本就谂住前一日去荃湾渔屋,因为有啲事去唔到,结果呢一日就拣去呢间Bubbles食。见到八点后入座,每位价钱平$30以防万一,决定食八点钟。食之前𠮶个下昼先book枱,亦都好容易book到。准时去到,见到红日都坐唔满,估计平日嘅客流唔会多过红日。坐低之后再望,高楼底加上落地大玻璃格局,场中间半圆型吧枱,再加埋啲灯光,完全系一个食中高档西餐嘅环境。而我哋坐住个卡位,正正就对住部大电视,真系啱晒一啲电视精之余,又冇破坏到整个场嘅气氛!食物选择分面,呢间舖分咗五类:刺身寿司、军舰手卷、烧物一品、扬物,同埋期间限定。老实说,每类嘅选择一定唔够其它平价放题嘅多,三文鱼吞拿鱼会有,海胆或者三文鱼籽就未有提供。不过特别啲嘅好似旗鱼咁都有得食。第一轮叫咗车厘茄沙律、芥茉墨鱼军舰、鳗鱼芝士寿司、反卷、带子贝、烧安格斯牛、烧车厘茄等。不过只有带子贝鲜味十足,其余只属正常水平;烧芝士玉子同埋车厘茄沙律就不过不失;烧安格斯牛同埋烧车厘茄就逊色咗啲。同埋见到啲碟咁精致,叫嘅份量可以再进取啲。第二轮叫咗甜虾、玉子寿司、蟹籽军舰、吞拿鱼军舰、三文鱼、螺肉、旗鱼、三文鱼反卷、日式炒杂菜、烧牛舌、烧鸡软

第二轮叫咗甜虾、玉子寿司、蟹籽军舰、吞拿鱼军舰、三文鱼、螺肉、旗鱼、三文鱼反卷、日式炒杂菜、烧牛舌、烧鸡软骨等。同埋寿司类都只属正常水平;三文鱼厚切就好难唔好食;但系其它鱼类刺身嘅肉质就较削;螺肉鲜味突出;甜虾反而喜出望外,有啲爽口同埋够甜,好似食泰式生虾咁;特别要讲嘅系旗鱼,即系下图三文鱼刺身左上方𠮶两块嘢,紫红色鱼肉好怪相,食落啲肉唔似其它鱼类刺身咁削,但系啲味咸咸哋,鱼皮较韧,好似食马友咁,放题者可以一试;日式炒杂菜就炒得几入味。
烧肉串亦都唔系咁出色,反而见人叫烧粟米咁,我哋又跟住叫,又真系唔差。之后再叫烧甜薯亦都唔系甜到漏𠮶只,味道适中。
天妇罗就叫咗一件鱼同埋一份茄子。呢档天妇罗好在炸粉够薄身,唔系𠮶啲见到都漏𠮶种,不过又系啲肉唔突出,反而茄子就正!

服务方面,落单后到上枱嘅时间最耐都系三个字,主要系烧物耐啲,其余最快三分钟上枱!漏单情况极低,系嚟少咗一碟。斟茶收碟做得几密,各待应介绍亦都可清楚,亦都真系好有礼貌同埋冇𠮶种催三催四嘅压迫感。埋单嘅时候亦有雪糕赠送。同待应倾咗几句,得悉同湾仔店同系,不过湾仔店就更贵(哗!呢间都唔算平),选择会再多一啲;同埋佢哋话呢间系啱啱新开,有好多嘢仍然改进紧,包括个价目表,咁我希望下次再帮衬嘅时候,会有喜出望外嘅收镬!
2013-04-01
  • 烧粟米