2019-06-23
今日一起身就开始执屋,执到好攰唔想自己煮嘢食,又唔想落楼下茶餐厅,决定搭车去荃湾揾嘢食妈咪话想食日本野,如见到呢间新开既初见,门口都摆咗好多唔同嘅餐牌,睇落都唔错,钟意试新野嘅我就梗系要入去试吓入到个餐厅好有大自然嘅感觉,因为餐枱同凳都系用木做,再加埋墙身都用左仿真植物做装饰,感觉好舒服餐厅个名叫初见,要Menu里面都写左关于初见两个字嘅字句同文章,睇嚟老板都有一段刻骨铭心嘅经历估唔到餐厅星期六都会有午市套餐供应,而且价钱仲好抵食,最平$58有交易,而款式嘅选择都好多,有拉面,乌冬,意粉,意大利饭,洋式料理,锅物,寿司同丼饭,而价钱已经包括左饮品自己好钟意食锅物,而初见牛肉味噌锅配埋白饭都只系卖$68,仲要系我钟意既味噌味,所以就叫左一个,上菜既时候都吓左一吓,估唔到lunch既份量都咁大,平时出去食呢个份量一定差唔多$100或以上,牛肉嘅质素几高,而且仲有狮子狗,芋丝,冬菇,蛋,椰菜,味噌汤底味道都岩岩好,推介♥️另外食日本野又点少得寿司或者丼,妈咪就比初见特上蟹皇刺身丼 $168 吸引左,因为佢本身钟意食蟹同埋海胆,仲有帆立贝,而我就钟意食吞拿鱼蓉,呢个饭好适合我哋上菜嘅时候同样地都
上菜嘅时候同样地都吓一吓亲,成个丼摆得好靓,蟹羔,蟹肉,海胆,吞拿鱼茸都用蟹盖装住,蟹羔入口香味浓郁,吞拿鱼茸入口即溶,所有食物都好新鲜,成个丼睇得又食得
丼都会跟埋面豉汤,味道都几好,唔会太咸,店员嘅服务都好好,今次比我喺荃湾发现到一个好地方啦