2022-10-09 229 浏览
观塘出名热闹就系人都知,但原来条栋栋工厦之中,都有好野食。今日咁啱去观塘买开烘焙用品,于是同朋友系附近餐厅用餐,实在有惊喜!唔好以为工厦区餐厅就一定死气沉沉,呢间餐厅环境十分有气氛,室外既用餐区反而占左餐厅大部分位置。餐厅用左唔少挂灯,更有帐篷式餐枱,好适合良朋知己边食边打卡。凯撒沙律($118)(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)既然坐左系户外区域,一于叫返个沙律fresh一下配合环境。沙律一到既时候,笔者同朋友都哇左一声,因为份量之大,简直够4人分享。笔者一直对普遍餐厅既沙律都又爱又恨,因为质素可说十分参差,洗得唔干净,随时仲会食埋唔少菌。但呢间餐厅既沙律菜用料十分新鲜干净,每啖咬落去都十分爽脆多汁,绝对唔会系摆耐左连菜叶都变得软软既个种。另外沙律酱恰度好处,唔会酱浸沙律,又唔会唔够汁,味道十分好吃。另外沙律加上芝士粉、面包粒、烟肉,绝对系一等一传统凯撒沙律。红都面晒($48)(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)笔者好怕西柚,因为通常都系又酸又涩,但从隔离枱见到,呢杯饮品上面有失传已久晒既迷你遮仔,于是胆粗粗点左。饮落实在有惊喜,笔者最怕既酸涩一D都无,反而有阵啖啖既西柚清新味,相信餐厅系调配上一定花左唔少心机。细看配搭原来
凯撒沙律($118)(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
红都面晒($48)(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)
笔者好怕西柚,因为通常都系又酸又涩,但从隔离枱见到,呢杯饮品上面有失传已久晒既迷你遮仔,于是胆粗粗点左。饮落实在有惊喜,笔者最怕既酸涩一D都无,反而有阵啖啖既西柚清新味,相信餐厅系调配上一定花左唔少心机。细看配搭原来仲加左柠檬汁、梳打水、雪碧,令到笔者坐系呢个室外既环境用膳都感到透心凉。杯上既遮仔、原粒樱桃同西柚片打卡一流。
蓝蓝天空高挂我的梦($48)(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
饮品个名称真系一绝,“蓝蓝天空高挂我的梦”,单睇卖相已相当吸睛,令人透心凉的粉蓝色饮品,令我急不及待去尝试一口,随之有淡淡既椰香味,仲有菠萝汁同蓝橘子汁,完全系一阵热带风味,特别中二饮品系半沙冰状态,一来唔会因为融冰令味道变淡,二来一个字,爽!
巨型猪扒跟薯菜($188)(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
笔者一向对坊间既餐厅胆大心细,中二食但又惊伏,但见差唔多枱枱都叫呢道菜就知应该算系招牌菜!大大块猪扒铺满了整个铁盆,睇到笔者同朋友都儍眼呢!虽然咁大块猪扒,但煎煮既时间控制得啱啱好,将肉汁紧紧锁住,而且配上黑椒或照烧汁,食落吃松软味美,绝不鞋口,果然令笔者无失望!
士多啤梨乳酪瀑布蛋糕配雪糕($98)(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
啱啱坐低,服务员就已经比笔者同朋友一个温馨提示: 早D叫甜品呀!迟D就卖哂啦!于是我地就拣左呢个士多啤梨乳酪瀑布蛋糕,睇下有冇特别之处。果然摆碟已色彩缤纷,分别有蓝莓同士多啤梨干。拉开围住蛋糕既胶纸时,面层粉红色既忌廉就好似瀑布咁泻下来,铺满整个蛋糕,玩味十足!内面海棉蛋糕同乳酪,层次分明,甜度适中,配上一球士多啤梨雪糕,果真大满足哦!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
合十  观塘巧明街117号港贸中心2楼201号舖

👍气氛之选