2018-01-07
湾仔嘅合和中心都算系区内嘅Signature Building,由我哋细细个已经记得佢特别嘅圆柱型外观,依家再望望我隔离嘅M佬同背后嘅大厦,真系觉得岁月催人。讲起合和中心,除咗返工放工,又点少得顶楼嘅旋转餐厅呢?但今日我哋唔系食自助餐,反而系叹夜茶。唔好以为喺合和中心呢啲商业区食饭就会好贵呀,呢个2-3人套餐都几抵食架!蟹籽烧卖皇唔知大家去饮茶最钟意食咩点心呢?我A姐就最钟意烧卖,所以嚟到荟面馆都要叫番笼烧卖,因为即叫即蒸,所以要俾啲耐性等等喇。烧卖大大粒,原只大虾又够弹牙,好味之余最重要系套餐点烧卖唔驶另外加钱!鲜虾腐皮卷同样用上原只新鲜大虾,弹牙得嚟腐皮又脆口,系另一推介。蛋煎虾米肠粉虾米肠粉成日食,但呢度系用蛋煎嘅虾米肠粉,令到肠粉沾上蛋嘅香味,质感亦滑溜,不过,虾米份量就略嫌较少。酥炸蚬蚧鲮鱼球6大粒新鲜炸起又松脆嘅鲮鱼球,配埋唔会超咸嘅蚬介酱,真系唔停得口。油菜:芥兰芥兰新鲜嫩绿,但蚝油唔够,所以我哋要叫店员另上蚝油至得。豉椒牛河非常大碟,我哋2个人都食唔晒!豉椒牛河够晒镬气,牛肉又够晒多,最重要系唔会太多汁,搞到一pat pat咁。清润雪耳炖木瓜冬天当然要滋润一下啦!好清甜
蟹籽烧卖皇
鲜虾腐皮卷
同样用上原只新鲜大虾,弹牙得嚟腐皮又脆口,系另一推介。
蛋煎虾米肠粉
酥炸蚬蚧鲮鱼球
油菜:芥兰
芥兰新鲜嫩绿,但蚝油唔够,所以我哋要叫店员另上蚝油至得。
豉椒牛河
清润雪耳炖木瓜
冬天当然要滋润一下啦!好清甜呀。