2013-09-22 879 浏览
元朗就好似另一个旺角、一个另外的美食天地。 食店很多,行几步都有,地区集中! 可算是想食咩都有!今次试一间西餐厅《Oliva》! 位置系教育路,都占好大间铺! 门牌简简单单写了Oliva名,店内装修华丽,到处都挂著欧洲黑白照或油画等等! 水晶吊灯上暗暗的灯光令人觉得有点浪漫感觉! 可惜店内经常都很多人,人声笑声不绝! 感觉有点嘈吵吧! 除了是日精选set dinner,餐牌上都有很多选择! 餐牌上每一个main course 都加$28 就可upgrade 有餐汤、饮品及甜品! 都算不错、比客人有更多的选择!今次点了一个Set dinner & 一个意大利饭upgrade! 点完菜后,侍应随即送上暖暖自家制墨鱼汁面包! 面包做得好味,沾上橄榄油黑醋汁更为享受! 另外餐汤方面只选了意大利杂菜汤,味道可以但不太特出!前菜点左个【海鲜汁芝士焗青口】,卖相都好靓! 一共有8只,都焗得不错! 底部仲有焗薯! 都好好味! 【主菜: 烟三文鱼意大利饭】呢个几好味! 本身自己都好钟意烟三文鱼。烟三文鱼配意大利饭好Match!! 自己就觉得这意大利饭饭粒软硬度刚刚好,味道creamy又香口! 2
元朗就好似另一个旺角、一个另外的美食天地。
食店很多,行几步都有,地区集中! 可算是想食咩都有!

墨鱼汁面包
意大利杂菜汤
海鲜汁芝士焗青口
【主菜: 烟三文鱼意大利饭】
呢个几好味! 本身自己都好钟意烟三文鱼。烟三文鱼配意大利饭好Match!! 自己就觉得这意大利饭饭粒软硬度刚刚好,味道creamy又香口! 2个人好快就食晒!! 还一点都不觉得腻!
烟三文鱼意大利饭
【主菜: 牛扒SET DINNER】
今次牛扒整得OK! 唔算好多牛筋位! 但就觉得没有牛味! 反而我觉得食其他意粉或意大利饭会更好食! 牛扒SET 配以整个小焗薯,portion 都算好大! 好饱!
牛扒SET DINNER
【是日甜品: 芒果芝士慕士】
本身谂住唔好味,因为甜品跟餐的,没有太大的期望。但食落又唔错... 虽然已经好饱,但都食得晒!
芒果芝士慕士
总结: 整体上算不错! 虽说不是顶级的西式食品,但餐厅食品质素与价钱可算是相符!  餐厅环境都算不错! 好评!
 但都希望餐厅扒肉食品方面会做得更好!

海鲜汁芝士焗青口
烟三文鱼意大利饭