明閣 (香港康得思酒店)

Ming Court (Cordis Hong Kong)
餐厅: 明閣 (香港康得思酒店)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
从未写过食评,但呢次真系想写个有建设性嘅食评。「整体评价」🤦🏼‍♂️食物质素系okay嘅。好味同价钱系相对,所以亦接受嘅。不过服务质素就真系有待改善。「Booking」Open Rice book星期日晏昼饮茶,3位。但系得返下昼两点半,或者早上十点半。最后最后book左两点半。「入座」😓星期日两点半准时到,到reception同个女仔讲,「你好,姓X, open rice book咗两点半3位。」个女仔反问「系咪xxxxx(女姓英文名)?」不过个名读错咗。其实读错系绝对唔介意同好小事。我地亦都更正返佢,之后个女仔就话「哦,系呀。」不过就嬉皮笑脸咁带我地埋位。(虽然佢无道歉,亦都唔介意。不过个处理有啲太casual,可以professional d)「叫菜」🥹我地入座嘅时候都唔早,不过好多普通点心都无哂,例如炒肠粉同春卷。最后我地嗌左虾饺,烧卖,叉烧肠,咸水角,和牛炒饭。「食物质索」👍🏼食物好食嘅,特别要一赞个肠粉皮真系好薄,烧卖好足料。炒饭唔平但系炒得好好食,够干身。🤩虾饺个皮就有少少厚,好普通。「加单」👎🏿我地之后决定加多个烧腩仔。等左一阵,个女waitress就攞个餐牌黎话佢地la
从未写过食评,但呢次真系想写个有建设性嘅食评。

「整体评价」🤦🏼‍♂️

「Booking」

「入座」😓

「叫菜」🥹

最后我地嗌左虾饺,烧卖,叉烧肠,咸水角,和牛炒饭。

「食物质索」👍🏼

虾饺个皮就有少少厚,好普通。

虾饺
烧卖
和牛炒饭
叉烧肠粉
咸水角

「加单」👎🏿
我地之后决定加多个烧腩仔。等左一阵,个女waitress就攞个餐牌黎话佢地last order, 问有冇野要加。我地话「唔驶喇唔该。」之后佢就再问「甜品呢?」态度上有少少blunt。咁我地亦都接左个餐牌自己睇,而佢亦都行开左,冇再返过嚟。我地都冇心水,所以冇再叫甜品

再过左一阵,我地再追一追个烧腩仔,记得系个男waiter/manager话睇过张单唔见有,加返啦。(又系太过casual, 并唔系亲切果种casual)其实都有啲错愕,无预过咁有名气嘅餐厅会漏单。不过都明白,有时忙会挂一漏万,所以我地都同意再加返。

大约再过多20-25分钟,我地再追多一次个烧腩仔,呢次个女manager话3点其实截咗单(当时大约3点45分左右)。呢次就真系解到唔想再解喇。其实如果漏左,加返都唔紧要,但系如果加唔到,可以早啲讲,唔会浪费左客人嘅时间。🤷🏼‍♂️

女manager有offer送糖水,但系真系唔啱。最后俾左85折我地就埋单走喇。

「价钱」😐
折左之后$690,人均消费$230

「后感」
食物绝对系比起一般酒楼餐厅好。价钱唔系平,但系想食得好就唔会嫌贵,何况质素上系觉得合理。不过一间好嘅餐厅,亦都抱系米芝莲嘅名,有基本嘅服务同礼貌我相信系合理期望。希望间餐厅唔好因为食物质素好就认为基本嘅服务可以忽略。输呢啲真系唔抵。

2022-10-09
虾饺