2018-09-20 2535 浏览
昨天逛铜锣湾时,偶然发现新嘅商厦落成,叫Oliv。佢个位置好便利,在铜锣湾时代广场嘅后边,holiday express hotel 假日酒店隔壁。环境开阳,位于24楼,装修用传统嘅日本木做设计,讲完短暂走咗一转日本。呢间餐厅以和牛作为招来,所以今日我一于试吓日本和牛午餐。首先系开胃前菜,有日式沙律配自家制的酸甜嘅沙律dressing, 好开胃。日式海鲜蒸蛋,海鲜味非常浓郁,配以新鲜虾肉、爽口鱿鱼、口感非常配合。面豉汤没有过咸,味道恰当。你都主菜,烧和牛牛扒,厚度适中,外脆内软,又多汁,烧得好到胃。虽然和牛并非顶级,但系以午餐来讲,加上铜锣湾租金嘅压力,呢份午餐已经好出色。最后甜品都可以三拣一: 雪糕、绿茶蛋糕、咖啡。我今次拣咗绿茶卷蛋糕,味道一般,相信都系购自外面的甜品供应商。

面豉汤没有过咸,味道恰当。
Miso汤
日式沙律